Pollak krokant met stoemp van jonge wortelen

  • Moeilijkheid

Voor 4 personen:

4 porties pollakfilet van 150 g (vlaswijting)

4 vellen brikdeeg van 15 cm op 15 cm

12 jonge wortelen

2 aardappelen

verse kruiden (kervel, basilicum, dragon)

1 blaadje laurier

1 takje tijm

olijfolie

snuifje suiker

nootmuskaat

peper en zout

Voor de vinaigrette:

1/2 dl champagne-azijn

5 eetlepels olijfolie

1 tomaat

Bak de pollakfilets halfgaar in olijfolie en kruid met peper en zout. Leg op elk vel brikdeeg een portie halfgare pollak, schik er een verse tuinkruiden op, plooi het brikdeeg dicht en bak de pakketjes goudbruin in olijfolie. Schil de wortelen met een dunschiller, snijd ze in stukken en kook ze gaar in gezouten water met 1 blaadje laurier en een takje tijm. Schil de aardappelen, snijd ze in stukjes en kook ze eveneens gaar in gezouten water.

Giet de wortelen en aardappelen af, voeg ze samen en plet ze fijn met een pureestamper. Kruid met een snuifje suiker, peper, zout en nootmuskaat.

Voor de vinaigrette: pel de tomaat en snijd het vruchtvlees in blokjes. Meng de azijn met de olijfolie en voeg er de tomaatblokjes bij.

Schik de wortelstoemp met behulp van een ring in het midden van het bord. Plaats het pollakpakketje erop en garneer met gefrituurde wortelsliertjes en gefrituurde wortel en lepel de vinaigrette er rond.

Tip: Voor een feestelijke garnituur: snij 1 wortel in zeer fijne sliertjes en frituur ze krokant in olijfolie van 160°C, trek enkele mooie groene pluksel uit het bladgroen van de wortel, frituur ze krokant en kruid met zout (sel de guérande).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content