Nougatineparfait met gekaramelliseerde appels

Voor 4:

Voor 4:

Voor de bodem :

120 g petits-beurres

1 el amandelen

een snuifje gemalen kaneel

60 g boter

1 el lichtbruine suiker Voor de parfait :

2,5 dl melk

1/2 vanillestokje

1 dl slagroom

80 g nougatine

2 eierdooiers

50 g suiker

een snuifje gemalen kaneel Voor de appels :

2 appels

2 el lichtbruine suiker

1 el boter

1 el citroensap

0,2 dl calvados

Bereidingswijze:

Maal de petits-beurres en de amandelen fijn met de kaneel. Smelt de boter en meng met de koekjeskruimels en de lichtbruine suiker. Druk dit mengsel aan op de bodem van met plasticfolie beklede ramequins.

Bereid de parfait. Breng de melk aan de kook met het in tweeën gespleten vanillestokje. Giet de melk door een zeef. Klop de slagroom op en zet koel weg. Snij de nougatine in blokjes en laat smelten in een bain-marie. Hou opzij. Klop de eierdooiers, de suiker en de kaneel op in een bain-marie tot een bleek-romige massa (sabayon). Roer er de vanillemelk door, haal van het vuur en voeg ook de gesmolten nougatine toe. Laat de crème volledig afkoelen alvorens er de opgeklopte slagroom door te spatelen. Vul de ramequins met de nougatinecrème en zet minstens 4 uur in de diepvriezer om op te stijven.

Bereid de gekaramelliseerde appels. Snij de appels in vieren, verwijder het klokhuis en snij het vruchtvlees in plakjes. Laat de suiker en de boter licht goudbruin karamelliseren in een braadpan. Voeg de appels toe en blus met het citroensap en de calvados.

Haal de nougatineparfaits 10 minuten voor het serveren uit de diepvriezer. Draai uit op borden en verwijder de plasticfolie. Verdeel er de gekaramelliseerde appels rond en serveer meteen.

Tip : nougatine is een mengsel van gekaramelliseerde suiker en amandelen dat veel gebruikt wordt in nagerechten en gebak.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content