Nagerecht van peren met mascarpone

Ondersteunend beeld dat geen deel uitmaakt van dit recept. © iStock
  • Moeilijkheid

Een toetje van mascarponekaas bereid met perensiroop, schijfjes in wijn gekookte peer en speculaaskruimels. Daar kan toch niemand aan weerstaan.

Voor 4 personen

4 rijpe peren

500 g mascarpone

1 vanillestokje of vanillesuiker

100 g suiker

2 kaneelpijpjes

1 dl witte wijn

8 à 10 ‘Bastogne’ speculaaskoeken

Garnering:

Luikse siroop

Bereiding

1. Schil de peren en leg kort in wat water met citroensap om verkleuren te voorkomen.

2. Meng in een diepe pan een flinke scheut witte wijn met suiker, vanille, kaneelpijpjes en wat water. Kook de peren in dit aromatisch vocht op laag vuur beetgaar. Hoe rijper de peren, hoe korter de kooktijd. Voeg indien nodig wat water en wijn toe. Haal de peren uit de pan als ze gaar zijn, laat afkoelen en snijd in ronde schijfjes. Kook de gezeefde vloeistof in de pan in tot ze bijna siroop is.

3. Meng de mascarponekaas met de siroop. Stamp de speculaaskoeken fijn in een vijzel. Meng de helft van de kruimels onder wat gesmolten boter en verdeel het mengsel over vier serveerringen tot een laagje van 1/2 cm. Laat in de koelkast stollen.

4. Plaats de serveerringen met gestold speculaas-botermengsel op een groot bord. Breng een laag bereide mascarpone en vervolgens een laag peren in de ringen aan. Werk af met het overschot van de verkruimelde speculaaskoeken. Versier met een kaneelpijpje of een blaadje munt. Verwijder de ringen. Versier de bordspiegels met enkele druppels Luikse siroop, die vloeibaar is gemaakt door hem met enkele druppels water op te warmen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content