Mosseltaartje in een witlofsoepje met kruidenroom

  • Moeilijkheid

Voor 4 personen:

2 kg mosselen (gespoeld en gereinigd)

4 mooie gefileerde schartongen of pladijzen

250 g witlof

sap van 1 citroen

2 fijngesneden sjalotjes

200 g fijne mirepoix van groenten (in blokjes gesneden selder, wortel, uien)

50 g boter

1 kruidenbosje (tijm, laurier, peterseliestengels)

1 knoflookteentje (geperst)

4 dl visfumet (eventueel getrokken van de voorhanden zijnde visgraten)

2 dl droge witte wijn

2 dl room

2 eetlepels instant roux

1 eetlepel fijngehakte peterselie

1 eetlepel fijngehakte bieslook

1 eetlepel fijngehakte kervel

peper en zout

takjes tuinkruiden

Stoof de mirepoix van groenten even aan in 25 g boter en voeg er de look en de mosselen bij. Bevochtig met de witte wijn, leg er het kruidenbosje bij en kruid met peper en zout. Zet het deksel op de pot en laat de mosselen gaar koken. Giet ze af, laat even afkoelen en verwijder het vlees. Bewaar enkele exemplaren in de schelp als garnituur alsook de groenten. Snijd de tongfilets bij en schik ze met de grijze kant naar binnen in beboterde cilindervormige vormpjes. Meng de mosselen met de mosselgroenten. Vul met deze mengeling de tongfilets op. Snijd het witloof in fijne reepjes en besprenkel de snippers met het citroensap.

Stoof de sjalotjes en het witlof in de rest van de boter en bevochtig met het mosselkookvocht en de visfumet. Laat dit gedurende 20 minuten zachtjes koken. Bind de soep met de roux en controleer de smaak. Gaar de vis in een stoomapparaat (of bain-marie). Klop ondertussen de room half op en strooi er de gehakte groene kruiden in.

Presentatie

Schik een vistaartje in een diep bord en giet er wat soep langs. Druppel er de kruidenroom in en versier het geheel met een mosselschelpje en takjes voorhanden zijnde tuinkruiden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content