Ingrediënten

Voor 4:

  • 4 kg mosselen
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 uien
  • boter
  • witte peper
  • versgebakken frieten
  • mosselsaus (6 el mayonaise gemengd met 1 dl mosselsap en 2 koffielepels mosterd)

Spoel de mosselen tweemaal in koud water en trek de kruidachtige baard eruit. Snij de bleekselderij en de ui in middelgrote stukken. Smelt boter in een grote kookpot en stoof de selderij en de ui onder voortdurend roeren erin aan. Voeg de mosselen toe en kruid met peper. Dek de pan af en laat gedurende 5 min. stomen.

Schud de pan eenmaal op en laat nog eens 4 min. stomen, tot alle mosselen open zijn. Laat ze niet te lang garen: hoe korter de mosselen open zijn, hoe sappiger; hoe langer ze open zijn, hoe taaier ze worden. Serveer de mosselen meteen. Geef er versgebakken frieten bij, mosselsaus en een frisse pint pilsbier.

Tip: eet nooit mosselen die niet opengegaan zijn tijdens het koken. Ze waren al dood voor het stomen en bevatten vermoedelijk algentoxines die tot voedselvergiftiging kunnen lijden.

Spoel de mosselen tweemaal in koud water en trek de kruidachtige baard eruit. Snij de bleekselderij en de ui in middelgrote stukken. Smelt boter in een grote kookpot en stoof de selderij en de ui onder voortdurend roeren erin aan. Voeg de mosselen toe en kruid met peper. Dek de pan af en laat gedurende 5 min. stomen. Schud de pan eenmaal op en laat nog eens 4 min. stomen, tot alle mosselen open zijn. Laat ze niet te lang garen: hoe korter de mosselen open zijn, hoe sappiger; hoe langer ze open zijn, hoe taaier ze worden. Serveer de mosselen meteen. Geef er versgebakken frieten bij, mosselsaus en een frisse pint pilsbier. Tip: eet nooit mosselen die niet opengegaan zijn tijdens het koken. Ze waren al dood voor het stomen en bevatten vermoedelijk algentoxines die tot voedselvergiftiging kunnen lijden.