Miso-aubergines met tofu

08-11-2018, 12:46
Bijgewerkt op: 16-02-2025, 19:34
Miso-aubergines zijn hot, en terecht: de smaken passen heel goed bij elkaar. Bij deze versie wordt een pittige sesam-limoendressing toegevoegd om de aubergines en knapperige tofoe wat extra pit te geven. Dien op met luchtige witte rijst.
Voor 4 personen
- 2 aubergines, in de lengte gehalveerd
- 250 g stevige biologische tofoe, in plakjes van 1,5 cm
- 75 g miso
- 2 eetlepels sesamolie
- 2,5 cm gember, geschild en geraspt
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 100 g splijtkool of boerenkool, in brede repen
Voor de dressing
- 1 rode chilipeper, fijngesneden
- 2 cm gember, geschild en geraspt
- 2 teentjes knoflook, geraspt
- geraspte schil van 1 en sap van 2 biologische limoenen
- 2 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels sesamolie
- 3 lente-uitjes, in ringetjes
Opdienen met
- 30 g sesamzaad
- witte rijst
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de aubergines op de gesneden kanten in ruitpatroon in en leg ze met de tofoe in een braadslede.
- Roer de miso, 1 eetlepel sesamolie, gember en knoflook door elkaar en wrijf de aubergines en tofoe in met dit mengsel. Zet het geheel 25 minuten in de oven.
- Meng dan de reepjes splijtkool met de resterende eetlepel sesamolie, verdeel ze over de aubergines en tofoe in de braadslede en zet alles nog 20 minuten in de oven.
- Roer intussen de chilipeper, gember, knoflook, limoenschil, het limoensap, de sojasaus, sesamolie en lente-uitjes door elkaar.
- Schenk de dressing over de aubergines en tofu zodra ze uit de oven komen en strooi het sesamzaad erover. Dien de miso-aubergines heet op en geef de rijst er apart bij.
Uit: De groene bakplaat, Rukmini Iyer (Becht).
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier