Taart voor 10 personen:
2 vanillepeulen
300 g water
10 eierdooiers
300 g suiker
800 g boter
750 g eiwitten
100 g suiker
1,3 kg broyage (50% suiker, 50% amandelpoeder)
100 g bloem
poedersuiker
cacaopoeder
Snij de vanillepeulen overlangs in twee en doe in het water. Breng aan de kook en laat 2 minuten zacht koken. Haal er de vanillepeulen uit. Klop de eierdooiers met 300 g suiker op tot een homogeen en luchtig schuim. Giet het kokend water op het mengsel, roer en warm op tot ongeveer 80°C. Laat helemaal afkoelen.
Roer de boter los en klop zo luchtig mogelijk op. Meng met het afgekoeld eierdooier-suikermengsel tot een homogene massa. Klop de eiwitten met 100 g suiker zeer stevig op. Meng de broyage met de bloem en spatel er voorzichtig het stijfgeslagen eiwit onder.
Beleg een bakplaat met bakpapier en strijk er de broyage op uit, ongeveer 1,5 tot 2 cm dik. Bak ongeveer 20 minuten op 190°C, haal van de plaat en snij in twee gelijke, rechthoekige stukken. Laat afkoelen.
Strijk de botercrème uit op één plak en dek af met de tweede plak. Laat enigszins hard worden in de ijskast. Snij in vorm en bestrooi met poedersuiker en eventueel cacaopoeder.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier