Met tijm gebraden lamsvlees met gebraiseerde venkel

Ondersteunend beeld dat geen deel uitmaakt van dit recept.
  • Moeilijkheid

Houd het helemaal feestelijk en serveer de lamskoteletjes met venkel en de aardappelen op afzonderlijke bordjes.

Voor 4 personen

  • 2 ribstukken van melklam
  • 2 venkelknollen
  • 1 tomaat
  • 4 dikke aardappelen
  • 100 g blanke champignons
  • 100 g gekookte ham
  • 1 ui
  • 1 wortel
  • 1 selderstengel
  • 1 citroen
  • 1 dl room
  • 200 g boter
  • 2,5 dl kippenbouillon
  • 1 dl kalfsbouillon
  • tijm
  • laurier
  • twee teentjes knoflook
  • een scheut witte wijn

Bereiding

1. Gaar de aardappelen in de oven (ongeveer 40 minuten). Versnijd elke venkelknol in twee dikke plakken. Snijd de wortel, ui en selder in blokjes en fruit met tijm, laurier en een teentje geperste knoflook in wat boter.

2. Schik de plakken venkel op de groenten en besprenkel met kippenbouillon. Kruid licht met peper en zout,dek af met boterpapier en deksel, en stoog gaar in de oven. Neem de venkel uit het kookvocht en houd warm onder het boterpapier.

3. Braad de lamsribbetjes met tijm, laurier en een teentje knoflook. Neem het vlees uit de pan en houd warm.

4. Ontvet de braadpan en deglaceer met een scheutje witte wijn. Voeg kippenbouillon toe en kook in. Voeg kalfsbouillon toe en kook in tot de gewenste dikte. Zeef het vocht, kruid naar smaak en klop van het vuur af op met klontjes harde boter.

5. Was de champignons, versnijd en stoof in een mengeling van gesmolten boter en citroensap. Bevochtig met room en kook het vocht in. Voeg dobbelsteentjes gekookte ham toe en breng de mengeling op smaak.

6. Haal de aardappelen uit en plet het kruim met boter en kruiden. Vul de leeggehaalde aardappelen terug met kruim en bewaar warm.

7. Kook het venkelvocht in en klop op met harde boter. Kruid en voeg dobbelsteentjes vlees van tomaat toe.

8. Schik de schijfjes venkel in het midden van het bord, overgiet met de saus met blokjes tomaat en versier met een takje venkelgroen. Leg onderaan het bord drie lamskoteletjes en giet daarrond de vleessaus uit. Plaats de aardappel op afzonderlijke bordjes en overgiet met champignons en ham in roomsaus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content