Luikse salade en Leffe blond

Landelijke sla uit Wallonië van boontjes, aardappelschijven en vers gebakken spek.

Landelijke sla uit Wallonië van boontjes, aardappelschijven en vers gebakken spek.

1 kg fijne boontjes

800 g vastkokende aardappelen

1 kg vers spek

300 g gehakte ui

100 g boter

10 cl wijnazijn

sojasaus

Het spek (ontzwoerd) snijden we in repels van 0,5 cm breed. We beginnen met het spek droog korrelig te bakken, het bakvet gebruiken we later voor op de boterham en we deglaceren de braadpan met zuivere azijn.

We koken de aardappelen beetgaar en snijden er schijven van en we koken ook de boontjes knapperig in een ruime hoeveelheid water waarna we ze onmiddellijk ‘laten schrikken’ in koud water zodat de helgroene kleur behouden blijft.

In een slakom worden de boontjes en de aardappelschijven overstrooid met de gehakte verse ui, gehakte peterselie en natuurlijk de gebakken spekrepels. De smaak is best als het gerecht lauw is.

Finaal overgieten we alles met het nog lauwe deglaceervocht waarin enkele druppels sojasaus werden toegevoegd om de smaak wat meer reliëf te geven. (Sojasaus in kleine hoeveelheden versterkt de bestaande smaak zonder zelf mee te spelen in de smaakexpressie.)

Alvorens te serveren goed omscheppen.

Biertip: Leffe Blond

Dit gerecht is door de azijn uitermate wijnonvriendelijk: er kan eigenlijk alleen maar bier bij. En dat is het geval bij vele Belgische landelijke gerechten met een zoetzure smaakbalans. Leffe Blond biedt met zijn volmondigheid, elementen van kruidigheid (gerookt, karamel en vanille) en vooral door de bitterstructuur over heel het smaakgebied en in de afdronk weerwerk tegen deze combinatie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content