Limoenposset met verse papaja

7650799

Benodigdheden voor 6 personen 600 ml slagroom 12 verse limoenblaadjes, gekneusd met een deegroller of in een vijzel met een stamper 4 repen limoenschil, plus 3/4 tl fijngeraspte schil 140 g fijne kristalsuiker 1/8 tl zout 3 el limoensap 1/2 kleine rijpe papaja, geschild, pitten verwijderd en in lange, dunne plakken (150 g) Men heeft […]

Benodigdheden voor 6 personen

  • 600 ml slagroom
  • 12 verse limoenblaadjes, gekneusd met een deegroller of in een vijzel met een stamper
  • 4 repen limoenschil, plus 3/4 tl fijngeraspte schil
  • 140 g fijne kristalsuiker
  • 1/8 tl zout
  • 3 el limoensap
  • 1/2 kleine rijpe papaja, geschild, pitten verwijderd en in lange, dunne plakken (150 g)

Men heeft al eeuwenlang van possets genoten. Traditioneel was het een warme drank voor de rijken – en er werd beweerd dat hij goed was voor mensen die zich ziek voelden, min of meer zoals men tegenwoordig een kop chocolade krijgt aangeboden. Tegenwoordig zijn possets koud en opgesteven en worden ze als een soort custardpudding geserveerd. De dominantie van de slagroom is de reden dat de posset zo vaak wordt gecombineerd met frisse citrussmaken als tegenwicht tegen al die hemelse romigheid. Je kunt ook ander tropisch fruit gebruiken in plaats van (of samen met) de papaja – plakken mango of banaan, blokjes ananas, passievruchtenpulp. Koop wel fruit dat lekker en echt rijp is.

Gebruik voor dit recept verse limoenblaadjes, de gedroogde blaadjes smaken totaal anders. Ze zijn in de diepvries te koop bij winkels met Aziatische producten, en je kunt ze thuis in de vriezer bewaren, zo hoef je niet heel snel een hele zak op te maken.

We maken deze posset in 6 ramequinvormpjes van 150 ml inhoud, maar andere vuurvaste vormpjes van deze inhoud zijn ook uitstekend. Maak de puddinkjes een dag van tevoren. Ze moeten minstens 6 uur in de koelkast opstijven, een nachtje is nog beter. Je kunt de puddinkjes 2 dagen in de koelkast bewaren.

Doe de room in een middelgrote pan, voeg de limoenblaadjes en de limoenschil toe en breng alles langzaam op halfhoog vuur aan de kook, neem de pan van het vuur. Laat 30 minuten intrekken.

Voeg de suiker en het zout toe aan de room en zet de pan weer op halfhoog tot hoog vuur. Breng de room regelmatig roerend aan de kook en laat 1-2 minuten zachtjes koken. Blijf roeren tot de room tot de rand van de pan omhoogkomt: kijk uit dat hij niet overkookt. Giet de room door een fijne zeef in een grote maatbeker, roer er 1 eetlepel limoensap door – de room zal in dit stadium snel dikker worden – en giet hem dan in 6 ramequinvormpjes: het mengsel moet tot driekwart van de wand komen. Laat ze minstens 6 uur of een hele nacht in de koelkast opstijven.

Schep als je de posset gaat serveren de papaja erop en bestrooi met geraspte limoenschil. Voeg per portie een theelepel limoensap toe en serveer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content