Limburgse open appelvlaai
Een echte Limburgse vlaai wordt gemaakt met zelf gemaakt deeg. Dit is een gemakkelijk en lekker recept met appelstaafjes en rozijnen op een bodempje van abrikozen.
Een echte Limburgse vlaai wordt gemaakt met zelf gemaakt deeg. Dit is een gemakkelijk en lekker recept met appelstaafjes en rozijnen op een bodempje van abrikozen.
Ingrediƫnten
- 250 g bloem
- een snuifje zout
- 25 g gist
- 175 cl vloeistof (water of melk)
- 20 g suiker
- 1 ei
- 50 g boter
Voor de vulling:
- 750 g appelen, geschild en in frietjes gesneden
- 50 g suiker
- een snuifje kaneel
- 50 g rozijnen
Voor de afwerking:
- abrikozenconfituur
Bereiding
1. Zeef de bloem in een ruime mengkom. Maak een kuiltje in het midden. Strooi het zout langs de rand. Plaats gist, vloeistof, suiker, ei en boter in het midden. Kneed alles tot een glad en homogeen deeg. Laat het deeg rijzen. Rol het uit op 3-5 mm dikte. Bedek een met boter ingesmeerde taartvorm met deeg. Rol het overtollige deeg uit en bestrijk de bodem met abrikozenconfituur.
2. Breng de versneden appelen, suiker, kaneel en rozijnen samen en meng. Plaats de appelvulling op het deeg. Bestrijk de randen met ei en leg op de zijkant dunne bandjes deeg als versiering. Bestrijk deze ook met ei. Laat rijzen gedurende 45 min.
3. Bak 30 Ć 40 min. in een voorverwarmde oven op 200 Ā°C. Kook siroop van abrikozenconfituur en wat water. Bestrijk de appeltjes met abrikozensap. Bestrooi de zijkanten met bloemsuiker.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier