Lamsschouderkroontje gebakken met aubergines en tomaat

  • Moeilijkheid

1 lamsschouder

2 dl olijfolie

Peper en zout

4 aubergines

4 uien

4 wortelen

4 teentjes knoflook, geplet

1 takje tijm, fijngehakt

1 takje rozemarijn, fijngehakt

1 blaadje laurier, fijngehakt

4 tomaten

2 eetlepels bloem

8 dl lamsfond Lacroix

1 bussel platte peterselie, fijngehakt

6 blaadjes munt, fijngehakt

1 bussel bieslook, fijngehakt

peper en zout

Verwijder het overtollige vet van de lamsschouder en leg hem in een braadschotel met een beetje olie. Kruid met peper en zout en voeg er de gesneden groenten bij, inclusief de knoflook, de kruiden en de tomaten.

Laat enkele minuten sudderen. Strooi er dan de bloem over. Giet er de lamsfond bij. Breng aan de kook, bedek de pot met een vel aluminiumfolie.

Zet de schotel in de oven en laat hem gedurende 1,5 uur braden op 150°C à 170°C.

Haal het vlees uit de schotel. [De groenten die nu overblijven werden enkel bij wijze van aroma gebruikt. Maar u kan er tevens voor opteren om ze te behouden en deze later als garnituur gebruiken.] Trek nu het zachte vlees uit mekaar in fijne reepjes. Voeg er de fijngehakte kruiden bij.

Kook het braadvocht voor de helft in, breng eventueel verder op smaak met peper en zout en giet het door een fijne zeef.

Snijd de aubergines in de lengte in sneden van 0,5 cm dik. Leg ze op een ovenschotel besprenkeld met wat olijfolie en bak ze 9 tot 10 minuten in de warme oven, 180°C à 200°C.

Bekleed een taartvorm (met een diameter van 16 à 20 cm) met de aubergines en vul deze met het vlees. Zet de vorm in de oven en bak zo’n 15 minuten op 180°C. Haal de taart uit de vorm. Serveer het braadvocht er apart bij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content