Ingrediënten

Voor 4 à 6 personen

  • 300 g grofgehakt spek
  • 400 g grofgehakte lamsschouder
  • 1 ei
  • 2 el room
  • 3 cl cognac
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 3 cm verse gember
  • 12 savooikoolbladeren
  • 500 g bladerdeeg
  • 50 g bloem voor het werkvlak
  • 50 g reuzel of boter om in te vetten
  • 1 eierdooier om te bestrijken

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 210°C. Beleg een bakplaat met bakpapier.
  2. Kneed het gehakte vlees, het ei, de room en de cognac door elkaar. Kruid met peper en zout. Schil de ui, de knoflook en de gember en hak fijn. Meng door het vlees.
  3. Was de savooikoolbladeren. Rol het bladerdeeg op een bebloemd werkvlak uit tot 7 mm dik. Vet een grote ronde kom royaal in met de boter en bekleed met het bladerdeeg. Vul afwisselend op met laagjes gehakt en laagjes savooikool. Eindig door de pastei af te sluiten met een rond vel bladerdeeg van 1 cm dik. Druk de randen goed aan.
  4. Draai de kom voorzichtig om op de bakplaat en verwijder de kom. Decoreer de pastei met de afsnijdsels van het bladerdeeg. Maak een gaatje van 2 à 3 cm diameter in de pastei en stop er een rolletje aluminiumfolie in, zodat de stoom kan ontsnappen tijdens het bakken.
  5. Kluts de eierdooier met een scheut koud water en bestrijk er de pastei mee. Zet in de oven, draai de temperatuur lager tot 180°C en bak 1 uur. Let erop dat de pastei niet aanbrandt; leg er indien nodig tegen het eind van de baktijd een vel aluminiumfolie op. Haal de lamspastei na het bakken uit de oven, laat 5 minuten rusten en snij in porties. Serveer met een krokant slaatje.
Voor 4 à 6 personen