Lahanodolmades (gevulde koolbladeren)

Nodig voor vier :

Nodig voor vier :

1 flinke witte kool

500 g gehakt (2/3 runder- en 1/3 varkensgehakt

100 g rauwe rijst

1 ui

1 ei

een bundeltje peterselie

enkele takjes dragon

zout

peper

Saus :

500 g bloem

250 g boter

het sap van twee citroenen

2 eierdooiers

1 dl room

De bladeren van de kool halen en de harde nerven wegsnijden. De koolbladeren 5 à 10 minuten koken in gezouten water tot de groente zacht is. De bladeren etaleren. De vulling bereiden : het gehakt mengen met rijst, een versnipperd uitje, gehakte blaadjes peterselie en dragon, zout, peper en een ei. Verdeel de vulling in hoopjes over de bladeren en rol de kool op zodat men pakjes krijgt. Giet een scheut olie in een grote pan en bedek de bodem met koolbladeren. Leg de pakjes op het bed van koolbladeren, giet wat water in de pan, leg een schotel op de pakjes en dek de pan af. De koolpakjes 40 minuten op klein vuur garen. De saus maken : de boter in een pan smelten en met de bloem tot een roux roeren. Al kloppende kookwater van de kool toevoegen. De saus aan de kook brengen, kort laten koken en van het vuur af binden met een liaison van eierdooiers en citroensap. De room door de saus roeren, kruiden met zout en peper en de saus opwarmen (zonder te koken, anders schiften de dooiers). De met saus overgoten pakjes kool warm opdienen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content