Krokante truffel met chocolade en stukjes roquefort, gebakken banaan en vinaigrette met chocoladeolie

Voor 8 tot 10:

Voor 8 tot 10:

170 g melk

170 g room

370 g Araguanichocolade (72%)

65 g boter

300 g roquefort

1 boerenbrood

boter

zout en peper uit de molen

Voor het jasje van chocolade:

1 kg Araguanichocolade (72%)

180 g druivenpitolie.

Voor de garnituur:

3 kleine volrijpe bananen

boter

zout, peper uit de molen

1 bosje raketsla

vinaigrette

Maak een ganache: breng melk en room aan de kook en giet met kleine scheutjes bij de fijngesneden of gesmolten chocolade. Meng goed. Houd de temperatuur op 38 à 40°C. Doe er de in blokjes gesneden koude boter bij en vermeng gedurende een aantal seconden. Voeg de niet al te kleine brokjes roquefort toe en roer voorzichtig door elkaar om de stukjes kaas heel te houden. Breng verder op smaak.

Laat op kamertemperatuur of bij voorkeur in de kelder stollen. Wacht tot het mengsel romig en bewerkbaar is, en maak er dan vrij grote truffels of, eenvoudiger, dikke worsten van die later in kleinere stukken kunnen gesneden worden. Laat een nacht harden in de koelkast, dat is zeer belangrijk.

Snij het brood eerst in sneetjes en daarna in kleine blokjes. Smeer in met boter en bestrooi met peper en zout. Zet in de oven op 150 à 160°C tot het brood goudbruin kleurt. Laat afkoelen. Trek wegwerphandschoenen aan en pak de koude truffels in met croutons. Druk deze goed aan en dicht tegen elkaar voor een evenwichtige smaakverdeling.

Omhulsel: laat de chocolade met de olie smelten. Dompel de koude truffels met een houten prikker in de chocolade, laat uitlekken en leg op een stuk papier. Serveer op kamertemperatuur.

Garnituur: schil de bananen en snij in schuine plakjes. Bak ze met geklaarde boter. Breng op smaak en versier eventueel met een bosje raketsla.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content