Krokante tofoe met maposaus

Krokante tofoe met maposaus
  • Moeilijkheid

Een recept van Jeoffrey Schouten.

Voor 4 personen als bijgerecht

Voor de tofoe:

500 g stevige tofoe in blok

6 el maiszetmeel

120 ml sojasaus

60 g panko

Neutrale olie om in te bakken

Voor de maposaus:

1 teen knoflook

1 cm gember

2 tl pikante bonensaus of doubanjiang

4 stengels lente-ui

1 tl gefermenteerde zwarte bonen

250 ml water

1 tl maiszetmeel

1/4 tl suiker

1 snuf zout

1/4 tl szechuanpeper

Bereidingswijze

1. De sleutel om een krokant korstje te krijgen, is zo veel mogelijk vocht uit het blok tofoe duwen. We beginnen met de tofoe uit de verpakking te halen, het water weg te gieten en het blok even te laten uitlekken. Leg het daarna in zijn geheel tussen een schone handdoek of keukenpapier en plaats er een zwaar gewicht op, zoals een vijzel of blikken. Doe dit 10 à 15 minuten (langer mag ook als je meer tijd hebt). Snijd daarna de tofoe in plakjes van een halve centimeter.

2. Doe het maiszetmeel in een diep bord en wentel alle plakjes tofoe er een voor een door zodat ze volledig bedekt zijn.

3. Doe de sojasaus in een diep bord en de panko in een ander diep bord. Wentel plakje per plakje eerst in de sojasaus en dan meteen in de panko. Let op: als je te lang wacht, slorpt het maiszetmeel de sojasaus op, werk de stappen dus plakje per plakje af.

4. Verhit een dikke laag olie in een pan. Wacht tot de olie heet is voor je de plakjes erin legt. Bak ze goudbruin aan beide kanten. Draai voorzichtig om met een tang of spatel om het korstje intact te houden. Laat even uitlekken op een keukenpapiertje.

5. Maak de maposaus door de knoflook en gember fijn te stampen in de vijzel, fijnhakken met een mes kan ook. Doe wat olie in een pan, voeg de gember en knoflook toe en bak tot het begint te geuren. Voeg de pikante bonensaus toe en laat een paar minuten meebakken.

6. Snijd intussen de lente-ui in fijne reepjes en hak de gefermenteerde bonen grof. Voeg het water en maiszetmeel toe aan de saus, roer goed. Houd een eetlepel van de gesnipperde lente-ui apart om de saus straks af te werken, voeg de rest toe aan de saus, samen met de gehakte bonen. Laat even pruttelen tot de ui zacht is en de saus begint in te dikken.

7. Voeg de sojasaus, suiker en zout naar smaak toe. Laat pruttelen tot de saus de gewenste dikte heeft (denk aan een stevige spaghettisaus).

8. Rooster intussen de szechuanpeper in een hete pan zonder olie tot de korreltjes beginnen te geuren. Maal de peperkorreltjes fijn in de vijzel. Doe de helft bij de saus en houd de andere helft om straks af te werken. Serveer de saus in een kommetje voor bij de tofoe en werk af met de rest van de lente-ui en szechuanpeper.

TIP: de ingrediënten voor de maposaus kun je vinden in de Aziatische supermarkt of online. De zwarte bonen zijn gefermenteerde sojabonen die een lekkere zoute smaak hebben. Je vindt ze vaak onder de naam douchi.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content