Ingrediënten

Nodig voor 5 broden van 450 g :

  • 1 kg bloem
  • 1/5 l melk
  • 75 g gist
  • 50 g griessuiker
  • 50 g eieren
  • 15 g zout
  • 65 g bereidingsmiddel
  • 65 g zachte margarine of boter
  • 400 g rozijnen

Het deeg bereiden : de bloem zeven en een bloemkring vormen. In de kring komen gist, suiker, eieren, bereidingsmiddel en melk. Buiten de bloemkring komen : zout en vetstof. De grondstoffen in de kring mengen en geleidelijk, met de toppen van de vingers, de bloem toevoegen. Als het deeg bijna is gevormd, het zout en de vetstof met het deeg mengen. 15 minuten intensief kneden met de hand. Het deeg is gevormd wanneer het zo rekbaar is dat men een vlies kan vormen. Onmiddellijk de rozijnen door de massa kneden. Het deeg afwegen in 5 porties van 450 g en opbollen : d.w.z. dichtplooien, wegduwen, een halve draai geven, dichtplooien, wegduwen en nogmaals rond vormen. 10 minuten laten bolrijzen en vervolgens het deeg lang maken : d.w.z. platdrukken, aan de „deegoren" trekken, de oren dichtvouwen, het deeg een derde toevouwen en opspannen tot cilinders. Het deeg in 5 rechthoekige bakvormen leggen. 45 minuten laten narijzen. Na 15 minuten de stukken met de hand zacht platdrukken en doreren met losgeklopt ei. Na 25 minuten opnieuw doreren. Het deeg 35 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 210 C. De broden laten afkoelen op roosters.

Bereidingsmiddel is een natuurlijk product dat de bakker toevoegt om het brood langer vers te houden. Het kan vervangen worden door 65 g margarine of boter.

Het deeg bereiden : de bloem zeven en een bloemkring vormen. In de kring komen gist, suiker, eieren, bereidingsmiddel en melk. Buiten de bloemkring komen : zout en vetstof. De grondstoffen in de kring mengen en geleidelijk, met de toppen van de vingers, de bloem toevoegen. Als het deeg bijna is gevormd, het zout en de vetstof met het deeg mengen. 15 minuten intensief kneden met de hand. Het deeg is gevormd wanneer het zo rekbaar is dat men een vlies kan vormen. Onmiddellijk de rozijnen door de massa kneden. Het deeg afwegen in 5 porties van 450 g en opbollen : d.w.z. dichtplooien, wegduwen, een halve draai geven, dichtplooien, wegduwen en nogmaals rond vormen. 10 minuten laten bolrijzen en vervolgens het deeg lang maken : d.w.z. platdrukken, aan de „deegoren" trekken, de oren dichtvouwen, het deeg een derde toevouwen en opspannen tot cilinders. Het deeg in 5 rechthoekige bakvormen leggen. 45 minuten laten narijzen. Na 15 minuten de stukken met de hand zacht platdrukken en doreren met losgeklopt ei. Na 25 minuten opnieuw doreren. Het deeg 35 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 210 C. De broden laten afkoelen op roosters.Bereidingsmiddel is een natuurlijk product dat de bakker toevoegt om het brood langer vers te houden. Het kan vervangen worden door 65 g margarine of boter.