Kramiek

Ondersteunend beeld dat geen deel uitmaakt van dit recept. © iStock
  • Moeilijkheid

Gewoon een zondags lekker rozijnenbroodje.

Nodig voor 5 broden van 450 g

1 kg bloem

1/5 l melk

75 g gist

50 g griessuiker

50 g eieren

15 g zout

65 g bereidingsmiddel*

65 g zachte margarine of boter

400 g rozijnen

Bereiding

1. Het deeg: zeef de bloem en vorm een bloemkring. In de kring komen gist, suiker, eieren, bereidingsmiddel en melk. Buiten de bloemkring komen zout en vetstof. Meng de grondstoffen in de kring en voeg geleidelijk, met de toppen van de vingers, de bloem toe. Als het deeg bijna is gevormd, meng je het zout en de vetstof met het deeg. Kneed 15 minuten intensief met de hand. Het deeg is gevormd wanneer het zo rekbaar is dat je een vlies kunt vormen. Kneed onmiddellijk de rozijnen door de massa.

2. Weeg het deeg af in 5 porties van 450 g en bol op, d.w.z. dichtplooien, wegduwen, een halve draai geven, dichtplooien, wegduwen en nogmaals rond vormen. Laat 10 minuten bolrijzen en maak vervolgens het deeg lang, d.w.z. platdrukken, aan de “deegoren” trekken, de oren dichtvouwen, het deeg een derde toevouwen en opspannen tot cilinders.

3. Leg het deeg in 5 rechthoekige bakvormen en laat 45 minuten narijzen. Druk na 15 minuten de stukken met de hand zacht plat en doreer met losgeklopt ei. Doreer opnieuw na 25 minuten. Bak het deeg 35 minuten in een voorverwarmde oven van 210 °C. Laat de broden afkoelen op roosters.

*Bereidingsmiddel is een natuurlijk product dat de bakker toevoegt om het brood langer vers te houden. Het kan vervangen worden door 65 g margarine of boter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content