Kounelli stifado (gestoofd konijn uit Griekenland)

© iStock

Een stifado is een Griekse stoofpot, gemaakt van vlees, gevogelte of vis.

Voor 4 personen
  • 1 konijn van 1,5 kg in 8 stukken gesneden
  • 1 kg verse zilveruitjes
  • 500 g tomaten
  • bloem
  • 1,5 dl olijfolie
  • 1,25 dl rode-wijnazijn
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel gemalen komijn
  • 1 kaneelstokje
  • 8 kruidnagels
  • een pepertje
  • 1 soeplepel heldere honing
  • 1 klein doosje tomatenpuree
  • een halve liter rode wijn
  • zout
  • zwarte peper
  • kruidentuiltje van 2 laurierbladeren, een sinaasappelschil, enkele takjes tijm en oregano
Bereiding
  1. Dompel de tomaten in kokend water, verfris en pel. Verwarm de oven tot 180 ° C. Wentel de stukken konijn in bloem en bak in de helft van de olie aan alle zijden goudbruin. Leg het vlees in een stoofschaal.
  2. Dompel de zilveruitjes in kokend water, verwijder het velletje en bak de uitjes 20 minuten in olie op zacht vuur. Doe de uitjes bij het vlees.
  3. Giet de olie uit de bakpan en plaats de pan terug op het vuur. Voeg azijn en fijngehakte knoflook toe en laat al roerende met een houten lepel 2 minuten koken. Voeg de grofgesneden tomaten, de specerijen en de honing toe en verwarm 5 minuten.
  4. Voeg tomatenpuree, rode wijn en de resterende olie toe. Breng al roerend aan de kook, kruid met zout en peper en giet alles bij het vlees.
  5. Stop het kruidentuiltje tussen het vlees, dek de stoofschaal af en zet een halfuur in de oven. Draai de temperatuur terug tot 150 ° C en laat het vlees nog anderhalf uur garen. Verwijder het kaneelstokje en het kruidentuiltje en dien de stifado op met rijst.

Traditioneel wordt stifado gemaakt met wild konijn. Ook uitjes spelen bij de bereiding een belangrijke rol. De combinatie met rode wijn en tomaten geeft een verrassend lekker resultaat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content