Kort gebakken wijting met spitskool, zadenrisotto en groene kruiden

5ed05634e5de975269000fafa618d8e9

Met dit recept werd Jean Audenaert Viskok van het jaar 2020.

Met dit recept werd Jean Audenaert Viskok van het jaar 2020.

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 800 g wijting (ontschubd, gefileerd en gespoeld in licht gepekeld ijswater)

Puree kool:

  • 1 spitskool
  • 30 g gember
  • 2 limoenen
  • teentje look
  • daslookazijn
  • zonnebloemolie

Gestoofde spitskool:

  • 1 kool
  • gember
  • look
  • limoenrasp
  • 1 pijpajuin
  • 10 g bieslook

Groenekruidensaus:

  • 100 g spinazie
  • limoen
  • dragonstengel
  • koriander
  • munt
  • olie
  • peper
  • zout
  • water

Zadenrisotto:

  • 100 g zonnebloempitten
  • 100 g pompoenpitten
  • 10 g venkelzaad
  • koolpuree
  • kruidensaus

Gepekelde gember:

  • 30 g gember
  • 2 dl sushi azijn

Witte wijtingsaus:

  • graten
  • 120 g champignons
  • laurierblad
  • 2 dl witte wijn
  • 1 dl karnemelk
  • 3 dl room

Kruidenolie:

  • 1 l zonnebloemolie
  • 60 g verveine
  • 100 g waterspinazie
  • 40 g citroenmelisse

Gevlamde sierkoolblaadjes 80 g

  • olie
  • peper
  • zout

Afwerking van gebakken wijting:

  • 1 sjalot
  • sushi-azijn
  • gezouten citroen
  • platte peterselie
  • bieslook

Klaverzuring

Fjordenbrood

  • 8 sneden volkorenbrood
  • 10 g bronzen venkel
  • 5 g bieslook
  • 5 g platte peterselie

Bereiding

* Wijting

Maak de vis panklaar. Ontschub – spoel in ijswater – fileer – pekel licht – portioneer

* Spitskool

Versnijd – stoof tot puree met gember & look – draai af in de thermomix- kruid af.

Ciseleer een deel van de spitskool fijn – stoof op met look en gember – werk af met limoen, peper & zout.

Steek mooie bladeren spitskool uit – blancheer – brand af – marineer.

* Zaden

Kleur in de oven. Kruid af met groenekruidensaus – venkelzaad – koolpuree.

* Gember

Schil de gember, snijd in fijne plakjes met de snijmachine – blancheer – pekel.

* Witte wijtingsaus maken

Gebruik graten – champignons – laurier – witte wijn – karnemelk – room

* Kruidenolie

Mix de olie kort met de verveine – citroenmelisse en waterspinazie, passeer door een neteldoek

* Krokante sierkool

Kruid de koolblaadjes af. Bak met olie in een oven van 130 °C krokant.

* Sjalotmarinade

Versnijd de sjalot fijn. Marineer met sushi-azijn – gezouten citroen – peterselie – bieslook.

*Wijting

Bak de filets heel kort op de vleeskant – brand de velkant af – kruid af. Laat de restwarmte zijn ding doen – werk af met wat sjalotmarinade.

*Fjordenbrood

Snijd strakke rechthoeken uit de sneden en rooster krokant. Bak wat parures van de wijting aan – werk af met zure room – bieslook & platte peterselie. Schik de rillette op de toast – werk de toast af met koolpuree & bronze venkel.

Presentatie

Schik de zadenrisotto, gestoofde kool en vis op bord. Schik het rondje kool op de risotto. Werk af met witte wijtingsaus en groene olie. Plaats wat krokante kool en klaverzuring op het gerecht. Serveer het fjordenbrood apart.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content