Kippensoep met gerst op grootmoeders wijze

© Getty

Voor 4 personen
  • 200 g parelgerst
  • 3 wortelen
  • 150 g knolselder
  • 1 stengel prei
  • 1 kip van 1,2 kg
  • 1 grote ui
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • 1/2 bosje tijm
  • 1 bosje peterselie
  • 1 bosje lavas
  • 50 g versgeraspte parmezaan
  • 100 ml olijfolie
  • sap en geraspte schil van 1 citroen
  • peper van de molen en zout
Bereiding
  1. Doe de parelgerst in een schaal, bedek met warm water en laat 30 min. zwellen. Giet nadien af en kook de gerst in 20 min. gaar in gezouten water.
  2. Schil en snij de wortelen en de selder in blokjes van 1 centimeter. Was en snij de prei in plakjes van 1 centimeter dik.
  3. Spoel en dep de kip droog; verdeel in 8 stukken. Halveer de ongepelde ui en steek er de laurierblaadjes en kruidnagels in. Was de tijm en zwier goed droog.
  4. Doe kip, ui en tijm in een grote pan, bedek met gezouten water en laat 45 minuten sudderen. Verwijder de ui en tijm 15 minuten voor het einde van de gaartijd. Voeg de wortelen, selderij en prei toe.
  5. Was de peterselie en lavas, zwier goed droog en haal er de blaadjes af. Maal deze in een vijzel tot een pasta met de parmezaan en olijfolie. Meng de helft van deze pasta onder de gerst en hou warm.
  6. Neem de kip uit de pan en haal het vlees van de beentjes. Snij het kippenvlees klein en doe het weer bij de soep. Breng op smaak met het citroensap en de citroenschil, peper en zout.
  7. Verdeel de gerst over 4 diepe borden en lepel er de soep met kip en groenten over. Werk af met de rest van de kruidenpasta of geef deze apart bij de soep.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content