Kip met gekonfijte citroenen

Voor 4 personen
  • 1 kip van 2 kg
  • 20 plakjes gekonfijte citroen
  • 500 g uien
  • 250 g groene olijven ontpit
  • 1 dl olijfolie (eventueel de olie van de gekonfijte citroenen)
  • 1 grote tomaat
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 soeplepel gemalen korianderzaad
  • 1 koffielepel saffraan
  • 1 klontje suiker
  • zout
  • peper
Gekonfijte citroenen
  • 500 g onbespoten citroenen,
  • 2 soeplepels grof zout
  • 1/4 liter olijfolie
Bereiding
  1. Was de citroenen en snijd de vruchten ongeschild in plakken. Bestrooi met zeezout en laat de schijven een nacht in een zeef in de koelkast trekken. Wrijf de plakjes met keukenpapier schoon en schik in lagen in een bokaal. Bedek met olijfolie. Sluit de bokaal af en bewaar 2 à 3 weken op een koele plaats.
  2. Snijd de dag voor de maaltijd de kip in stukken. Fruit de stukken in een pan met dikke bodem in olijfolie. Verwijder het vlees en voeg de geschilde en in plakken gesneden uien toe. Stoof de uien zacht op klein vuur.
  3. Pel de tomaat, ontdoe van de zaadjes, snijd in stukken en doe met de geplette teentjes knoflook, saffraan en korianderzaad in de pan met de gestoofde uien. Roer alles door elkaar en voeg de kip en sneden gekonfijte citroenen toe. Kruid met zout en peper, bevochtig met een glas lauw water waarin de suiker werd opgelost. Breng aan de kook en laat 20 minuten op getemperd vuur sudderen.
  4. Kook de olijven tien minuten en bewaar.
  5. De dag zelf: doe de olijven bij de kip met gekonfijte citroenen. Dek de pan met aluminiumfolie af. Prik met een vork enkele gaatjes in de folie. Zet de pan 45 tot 60 minuten in een matig warme oven. Dien op met gekookte zoete aardappelen of in olijfolie gebakken bakbanaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content