Kerststerrentaart

  • Moeilijkheid

IngrediÔnten:

voor het deeg:

200 g bloem

200 g boter

1 ei

100 g poedersuiker

100 g zeer fijn gemalen hazelnoten

koffielepel kruidnagelpoeder

koffielepel kaneelpoeder

1 koffielepel gemalen citroenschil

1 eetlepel citroensap

1 vel eetbaar ouwelpapier (“hostiepapier”)

400 g gelei van rode bessen of confituur van frambozen

1 eiwit

Meng de zachte boter en het losgeklopte ei onder de bloem. Werk er de andere ingrediÔnten van het deeg onder en kneed alles goed tot een glad deeg. Rol het deeg op een bol, wikkel het in keukenfolie en laat het één uur rusten.

Rol driekwart van het deeg tussen twee vellen boterpapier uit. Boter een springvorm van 26 cm diameter in en bestrooi de binnenkant met bloem. Leg het vel ouwelpapier op de bodem (snijd het indien nodig bij) en vul de vorm verder op met de gelei of de confituur. De vulling moet tot 1 cm onder de rand van de vorm komen.

Rol de rest van het deeg uit. Snijd er met een deegradertje sterren uit en verdeel deze sterren over de taart. Meng het eiwit met een heel klein beetje water en strijk er de sterren mee in. Laat de taart ongeveer 50 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 175 °C.

Het effect wordt compleet als u de taart serveert met een brandend glinsterstokje in elke ster. In Rusland wordt dit gebak lauw gegeten met – alweer – wat opgeklopte zure room erbij.

Vanzelfsprekend wordt de maaltijd naar aloude Russische traditie niet alleen begonnen maar ook afgesloten met een glaasje wodka!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content