Kauwgum van tomaat en mozzarella

Voor 5 à 6:

Voor 5 à 6:

200 g buffelmozzarella

Voor de tomaat:

250 g gepelde tomaten met sap

1/2 tl sambal oelek

1 el fijngesneden platte peterselie

1 el fijngesneden basilicum

2 velletjes gelatine

3 el extra vergine olijfolie

1 fijngesneden knoflookteentje zonder kiem

Laat de knoflook in olijfolie slinken in een kleine pan. Voeg de tomaten, de kruiden en sambal toe en laat 30 minuten op een laag pitje staan. Week ondertussen de velletjes gelatine in koud water, knijp ze uit en voeg toe aan de bereiding. Meng, zeef en giet in een sifon van een 1/2 liter. Draai een gaspatroon op de sifon en zet in de koelkast.

Verwarm de mozzarella gedurende 11/2 minuut op 900 W in de magnetron. De kaas wordt gedeeltelijk vloeibaar en het vastblijvende gedeelte krijgt een rubberachtige substantie. Kneed een kwart van dit vaste deel door het met de vingers 2 of 3 keer om te plooien. Rek het vervolgens iets uit en schuif het op de spuit van de sifon. Keer de sifon om en blaas de kaas net als een kauwgum op tot een bel van zo’n 3 cm doorsnee. Dien meteen op.

Arabelle Meirlaen bedacht ook een ‘paddenstoelenvariant’ van dit recept, waarbij ze de kauwgum vult met een infusie op basis van weegbree (Plantago lanceolata). Breng hiervoor 30 cl water aan de kook en laat er 10 blaadjes weegbree in trekken. Zeef, verhit en dik met 2 velletjes gelatine. Giet het mengsel in een sifon van een 1/2 liter en zet in de koelkast. Ga vervolgens op dezelfde wijze te werk als met de tomaat. Strooi tot slot een snuifje poeder van gedroogde boleten over deze ‘paddenstoel’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content