Voor 4 personen:
800 gram kabeljauw, bij voorkeur in moten
2 uien
2 teentjes knoflook
4 grote trostomaten
Begeleiding:
600 gram gewassen, vastkokende krielaardappelen
4 stronken witloof
En verder:
3 eetlepels olijfolie
3 eetlepels mayonaise (bij voorkeur zelfgemaakt)
2 eetlepels vegetarische olie
een scheut azijn
een versnipperde sjalot
Provençaalse kruiden
peterselie
zout
peper
Zet de ingrediënten klaar, snijd de vis in vier moten en kruid met peper en zout aan beide zijden. Versnipper de uien en de knoflook, leg op een bordje, besprenkel met olijfolie en zet 2 à 3 minuten in de microgolfoven. Dompel de tomaten met behulp van een zeef enkele seconden in kokend water, verfris ze, verwijder de huid en snijd het vruchtvlees in dobbelsteentjes. Giet wat olijfolie in een ovenschaal, leg de moten vis in de schaal en bedek met tomaat, ui, knoflook en wat gedroogde Provençaalse kruiden. Zet een half uur in een voorverwarmde oven van 180°C. Haal uit de oven en bestrooi met fijngeknipt peterselieblad. Kook ondertussen de gewassen aardappelen in veldkleed, zonder zout, gedurende 20 minuten. Giet het kookvocht af, zet de aardappelen terug in de pan op het vuur (zonder deksel), kook droog, bestrooi met zout en schud op. Serveer in een kom. Versnipper het witloof, meng met mayonaise, twee eetlepels plantaardige olie, een eetlepel azijn, versnipperde sjalot, lookpoeder (facultatief), peper en zout. Dien vis, aardappelen en witloof afzonderlijk op.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier