Janssons’s Frestelse (ansjovis)

Nodig voor vier :

Nodig voor vier :

7 middelgrote aardappelen

2 1/2 eetlepel boter

2 eetlepels arachide-olie

3 grote uien

16 platte ansjovisfilets

witte peper

2 soeplepels droge broodkruimels of paneermeel

2 eetlepels boter, in kleine blokjes gesneden

1/4 liter slagroom

1/8 liter melk

De aardappelen schillen en in reepjes snijden van 1/2 cm dik. De reepjes in koud water bewaren om verkleuren te voorkomen. De uien pellen en in dunne plakjes snijden. De oven verwarmen tot 200. 2 eetlepels boter en 2 eetlepels arachideolie in een braadpan verwarmen. Wanneer het schuim wegtrekt, de uien toevoegen. De uien 10 minuten onder voortdurend roeren en zonder te laten kleuren stoven. De overgebleven 1/2 eetlepel boter uitstrijken in een braadschotel. De aardappelen afgieten en droog deppen. De ansjovisfilets uit de pekel halen en plat strijken. Een laag aardappelreepjes op de bodem leggen, afwisselend lagen uien en ansjovis leggen. Elke laag met een weinig witte peper kruiden. Afsluiten met een laag aardappelreepjes. Strooi een dun laagje broodkruimels of paneermeel over de bovenkant en verdeel de in stukjes gesneden boter over het paneermeel. Verwarm de melk met de room tot tegen het kookpunt en voeg eventueel een weinig pekel van de ansjovis toe. Giet het hete vocht over de aardappelen. De braadschotel in de oven zetten tot de aardappelen gaar zijn en het vocht bijna is verdampt (ongeveer 45 minuten). Warm opdienen.

Jansson’s Frestelse (Janssons verleiding) is een populair Zweeds feestgerecht. Bier en aquavit passen er goed bij. De ansjovisfilets van Abbas, ingelegd in een mengeling van water, suiker, zout, azijn en kruiden (te koop bij Ikea), zijn bijzonder geschikt voor deze bereiding.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content