Ingrediënten

  • 500 g rozenbottels
  • 1 vanillestok
  • geleisuiker
  • sap van 1/2 citroen
  • 1 appel (facultatief)

Was de rozenbottels, snij in tweeën en haal de zaadjes en de haren uit de bottels. Snij de vanillestok overlangs open, schraap goed uit en voeg bij de rozenbottels. Laat zo'n 30 min. koken in een laagje water tot de rozenbottels zacht zijn. Zeef de rozenbottels door een neteldoek en vang het vocht op.
Schenk het rozenbottelsap terug in een kookpot. Voeg 60 g suiker toe per 100 g sap en het sap van 1/2 citroen. Breng het mengsel langzaam aan de kook, blijf voortdurend roeren met een houten lepel. Zodra de jam aan de lepel kleeft, kan hij in schoongemaakte potten worden gegoten. Laat goed afkoelen voor u de potten sluit. Koel en op een donkere plaats weggezet, blijft de jam enkele maanden goed.

Tip: voeg eventueel een in stukken gesneden appel met schil toe als u niet voldoende rozenbottels hebt of als u de jam niet te vloeibaar wenst.

Was de rozenbottels, snij in tweeën en haal de zaadjes en de haren uit de bottels. Snij de vanillestok overlangs open, schraap goed uit en voeg bij de rozenbottels. Laat zo'n 30 min. koken in een laagje water tot de rozenbottels zacht zijn. Zeef de rozenbottels door een neteldoek en vang het vocht op. Schenk het rozenbottelsap terug in een kookpot. Voeg 60 g suiker toe per 100 g sap en het sap van 1/2 citroen. Breng het mengsel langzaam aan de kook, blijf voortdurend roeren met een houten lepel. Zodra de jam aan de lepel kleeft, kan hij in schoongemaakte potten worden gegoten. Laat goed afkoelen voor u de potten sluit. Koel en op een donkere plaats weggezet, blijft de jam enkele maanden goed. Tip: voeg eventueel een in stukken gesneden appel met schil toe als u niet voldoende rozenbottels hebt of als u de jam niet te vloeibaar wenst.