IJs van witte chocolademousse met gestoofde vijgen en sinaasappelzeste

  • Moeilijkheid

Voor 4 personen:

Voor de koekjes:

5 g boter op kamertemperatuur

25 g poedersuiker

50 g vloeibare honing

40 g tarwebloem

een mespuntje kaneel

Voor de chocolademousse:

4 eierdooiers

50 g griessuiker

2 eetlepels sinaasappellikeur

de zeste (buitenkant van de schil) van een halve sinaasappel

120 g fijngehakte witte chocolade

3 dl room (40% vetgehalte)

Voor de vijgen:

4,5 dl ruby port

75 g griessuiker

1 theelepel sinaasappelzeste

6 verse vijgen

Maak eerst de chocolademousse. Klop de eierdooiers met de suiker, sinaasappellikeur en sinaasappelzeste op een zacht vuur tot een sabayon. Haal nadien van het vuur en klop hevig op met de mixer gedurende 3 minuten. Smelt ondertussen de witte chocolade au bain marie, laat even afkoelen en roer nadien voorzichtig onder de sabayon. Klop de room voor drievierde stijf en roer voorzichtig onder het mengsel. Doe de mousse in met huishoudfolie beklede vierkante metalen vormpjes van 8 bij 8 cm en zet gedurende minimum 4 uur in de diepvriezer. Maak nadien de koekjes. Meng de boter met de poedersuiker en de honing onder elkaar tot een homogene massa. Voeg de bloem toe en het kaneelpoeder en meng gedurende enkele minuten hevig tot een homogeen deeg. Laat gedurende 30 minuten rusten en strijk het deeg open op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg ervoor dat de laag deeg niet dikker is dan 2 tot 3 mm. Bak gedurende 5 tot 6 minuten in een oven van 180°C. Haal uit de oven en snijd meteen in vierkantjes van 8 bij 8 cm. Laat afkoelen. Bereid vervolgens de vijgen. Breng de port met de suiker en de sinaasappelzeste aan de kook. Snijd de vijgen overlangs in twee en doe ze in de kokende port. Haal de pan van het vuur en laat zachtjes afkoelen. Haal 10 minuten voor het serveren de chocolademousse uit de diepvriezer. Snijd met een warm mes langs de randen en haal de mousse uit de vormpjes. Leg tussen twee koekjes en schik op de borden. Verdeel er de halve vijgen over en werk af met de saus. Bestrooi met poedersuiker.

Bereidingstijd: 50 minuten + 4 uur.

Tip: Heb je geen metalen vormpjes, dan kan je de mousse met behulp van twee warme eetlepels in quenelles serveren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content