Hutsepot

© Getty

Wie kan er weerstaan aan een goede portie oer-Vlaamse hutsepot? Daar hoeft het absoluut geen winter voor te zijn.

Voor 4 personen
  • boter
  • 350 g rundsstoofvlees in blokjes van 4 bij 4 cm
  • 350 g kalfsschenkel
  • 1 l blanke fond
  • 2 grofgehakte wortelen
  • 1 fijngesneden preiwit
  • 1 fijngesneden stengel groene selderij
  • 1 gepikeerde ui (gepeld en bestoken met 8 kruidnagels)
  • 1 kruidentuiltje (peterseliestengels, tijm, laurier)
  • peper en zout
  • 12 jonge wortelen
  • 4 rapen
  • 1/4 kleine knolselderij
  • 500 g aardappelen
  • 1/4 kleine savooikool
  • 8 dikke sneden gerookt spek
  • 4-8 kruidenworsten
Bereiding
  1. Smelt boter in een grote pan en bak er het vlees langs alle kanten in aan. Haal uit de pan en zet apart. Blus de pan met 1,5 dl fond en doe er de versneden groenten bij. Laat even meestoven. Voeg het kruidentuiltje toe en bevochtig met de rest van de fond. Breng langzaam aan de kook en laat afgedekt 20 min. zacht sudderen.
  2. Doe er het vlees bij en dek weer af. Laat nog 1,5 uur zacht sudderen, tot het vlees bijna uit elkaar valt. Controleer de kruiding.
  3. Maak de groenten schoon en bereid ze apart. Stoof de wortelen, rapen en knolselderij in boter beetgaar. Kook de aardappelen gaar in gezouten water en blancheer de savooikool. Bak het spek en de worstjes in boter.
  4. Schik onderaan in een grote pan eerst de groenten, versnijd eventueel het vlees en verdeel over de groenten. Giet er de bouillon over en serveer de hutsepot meteen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content