Huishoudbrood

Ondersteunend beeld dat geen deel uitmaakt van dit recept. © iStock
  • Moeilijkheid

Je brood zelf bakken is makkelijker dan je denkt.

Nodig:

1 kg bloem

20 g zout

20 g gist

6 dl lauwwarm water (ongeveer 30°C)

Bereiding

1. Doe de bloem in een grote kom en strooi het zout op de rand (rechtstreeks contact van zout en gist moet absoluut worden vermeden, anders wordt het gistvermogen aangetast!).

2. Los de gist op in het water tot een homogeen mengsel. Doe de helft daarvan bij de bloem en kneed het eronder. Voeg de rest toe in meerdere keren en kneed het deeg tot de bloem helemaal is opgenomen.

3. Leg de deegbol op een lichtbebloemd werkoppervlak en druk er met de handpalmen op, zodat het wordt uitgerokken en opnieuw wordt dichtgeplooid. Herhaal deze handeling gedurende 10 minuten, tot een homogeen en elastisch deeg ontstaat. Dit kneden geeft het deeg vulling.

4. Laat het deeg vervolgens 15 minuten rusten onder een keukenhanddoek, zodat het kan rijzen. Kneed opnieuw met de handpalmen gedurende 1 à 2 minuten. Maak een mooie bol van het deeg en leg het met de naad onderaan in een bakvorm. Zo kan het niet breken tijdens het bakken. Laat afgedekt tenminste 1 uur rusten en rijzen.

5. Bak het brood in 45 minuten tot 1 uur gaar in een oven van 250 °C. Zet een kommetje water onder in de oven om te vermijden dat de korst uitdroogt en hard wordt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content