Het perfecte eindejaarsrecept volgens David Martin, Chef van het Jaar 2019 volgens Gault en Millau

belgaimage141873816full_NJ48 © David Martin

‘Krijg je veel gasten over de vloer met de feestdagen? Dan is het zeker niet nodig om in allerlei ingewikkelde gerechten te voorzien’, vertelt chef David Martin. Met dit recept zet je vrij eenvoudig een echte smaakbom op de feestdis.

‘Krijg je veel gasten over de vloer met de feestdagen? Dan is het zeker niet nodig om in allerlei ingewikkelde gerechten te voorzien’, vertelt chef David Martin. Met dit recept zet je vrij eenvoudig een echte smaakbom op de feestdis.

Gesmoorde kip in de braadpanmet geraspte groenten

DAVID MARTIN: ‘Dit recept of beter gezegd deze kooktechniek is heel eenvoudig. Het principe bestaat er uit een pluimdier (of een varkens- of kalfsgebraad) te bedekken met geraspte groenen. Daardoor blijft het pluimdier vochtig tijdens het koken en zijn de groenten lekker geparfumeerd.

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 1 mooie kip (Mechelse koekoek of Bresse van 1,6 kg)
  • 500 g geraspte seizoensgroenten (mix van gelijke hoeveelheden knolselder, pompoen, wortelen of zelfs aardappelen)
  • 150 g gezouten boter
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 theelepel gerookte paprika (bijvoorbeeld uit La Vera)
  • 10 cl kippenbouillon
  • 2 dikke sneden boerenbrood

Bereiding

  1. Schil en rasp uw groenten zoals u dat met wortelen zou doen.Voeg de gesmolten boter en gerookte paprika toe aan de groenten. Breng op smaak met zout en peper en meng alles goed.
  2. Smeer boter op het brood en leg de sneden op de bodem van de braadpan.
  3. Leg de kip op het brood en bedek met groenten. Giet de bouillon eroverheen.
  4. Laat de kip eerst koken op een kookplaat. Schuif de braadpan vervolgens in de oven zodra er rookpluimen ontstaan. Laat de kip een uur lang in de oven op 170 graden met het deksel op de pan.
  5. Haal de kip uit de oven en laat ze 15 minuten rusten. Zet de braadpan op tafel zodat de gasten kunnen genieten van het zicht en de aroma’s eens het deksel eraf gaat.
  6. Serveer de groenten, het pluimdier en natuurlijk het brood in de bodem van de braadpan dat doordrenkt zal zijn met het sap van de groenten en het pluimdier.

‘Smakelijk!’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content