.
© .

Portsaus: je oogst er gegarandeerd succes mee, en dat terwijl het maken eigenlijk erg gemakkelijk is. Kies wel voor een goede port, zoals deze Quevedo "10 year old" die gebotteld werd in 2013 en die minimaal 10 jaar op vat gerijpt is. Hierdoor heeft hij extra ronde en zachte aroma's gekregen, die perfect bij de hertenfilet passen.

Ingrediënten

voor 4 personen

 • 4 hertenfilets à 150 gram
 • 40 gram boter
 • scheutje olijfolie
 • zout, peper
 • 250 gram gemengde paddenstoelen van het seizoen (eekhoorntjesbrood, cantharellen, oesterzwammen, shiitake, kastanjechampignons e.d.)

Voor de portsaus:

 • 100 ml Quevedo 10 jaar oude rode port
 • 100 ml rode wijn
 • 100 ml wildfond (pot kant en klaar)
 • 35 gram ontbijtkoek

Bereiding

 1. Haal de hertenfilets 30-60 minuten van tevoren uit de koelkast zodat het vlees op kamertemperatuur komt.
 2. Maak eerst de saus: kook de rode port met de rode wijn tot de helft in. Voeg de wildfond (pot kant-en-klaar) en de verkruimelde ontbijtkoek toe. Roer tot een licht gebonden saus ontstaat. Breng op smaak met zout en peper.
 3. Verwarm de oven voor op 100 °C.
 4. Verhit de boter met een klein scheutje olijfolie (zodat de boter niet verbrandt).
 5. Bak de - met keukenpapier - drooggedepte hertenfilets om en om bruin op hoog vuur. Leg ze vervolgens op een ovenbestendige schaal in de oven en laat ze 8-10 minuten verder garen.
 6. Voeg eventueel nog een klontje boter toe en bak de schoongemaakte, in stukken gesneden paddenstoelen beetgaar. Laat ze even uitlekken in een zeef. Vang het bakvocht op, dan kan het eventueel aan de saus toegevoegd worden, als deze te dik is geworden. Voeg de paddenstoelen toe aan de saus.
 7. Hertenfilet wordt rood tot rosé geserveerd. Druk met een vinger licht op het vlees, als het net ingedrukt kan worden is het goed.
 8. Serveer de hertenfilets met krielaardappeltjes en rode portsaus met paddenstoelen. Geef er als groente bijvoorbeeld groene asperges bij. Smakelijk eten!
Portsaus: je oogst er gegarandeerd succes mee, en dat terwijl het maken eigenlijk erg gemakkelijk is. Kies wel voor een goede port, zoals deze Quevedo "10 year old" die gebotteld werd in 2013 en die minimaal 10 jaar op vat gerijpt is. Hierdoor heeft hij extra ronde en zachte aroma's gekregen, die perfect bij de hertenfilet passen. voor 4 personenVoor de portsaus: