Heldere Japanse soep met zeebaars

© Getty
Voor 4 personen
  • 4 blokjes zeebaars (of andere stevige witte vis) – 3 x 3 cm
  • zout
  • 1 wortel van ±25 g
  • 25 g daikon (ramenas)
  • 8,5 dl dashi (Japanse basisbouillon)
  • reepjes onbespoten citroenzeste
Bereiding
  1. Bestrooi de plakjes vis met zout en pocheer ze in water tot ze juist gaar zijn. Maak de wortel en de daikon schoon, en snijd ze in rechthoeken. Kook de groenten beetgaar in gezouten water.
  2. Rangschik de plakjes zeebaars en de groenten in 4 voorverwarmde soepkommen. Verwarm de dashi tot het kookpunt en schep de bouillon voorzichtig op de mooi geschikte ingrediënten. Leg enkele reepjes citroenschil in iedere soepkom en dien de soep met zeebaars onmiddellijk op.

Zowat elke Japanse maaltijd is vergezeld van soep. Dashi is de basisbouillon die in bijna ieder gerecht op een of andere manier wordt gebruikt. De smaakmakers van dashi zijn kombu (kelp) en gedroogde bonitovlokken (bonito behoort tot de familie van de makreel). Beide ingrediënten zijn te koop in de Japanse winkel.

Voor heldere soepen wordt een lichte dashi gebruikt, gemaakt door 1 l koud water met 10 g kombu aan de kook te brengen. Verwijder de kombu vlak voordat het water begint te borrelen, voeg 15 g gedroogde bonitovlokken toe, breng volledig aan de kook, haal de pan van het vuur, laat de vlokken zwellen en giet de dashi door een met een schone keukendoek belegde zeef. Dashi is tegenwoordig ook in infusiezakjes te koop.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content