Hammetjes met groenten

  • Moeilijkheid

Voor 4 à 6:

3 à 4 lichtgezouten varkenshammetjes

200 g lichtgezouten spek (in één stuk)

250 g wortelen

2 takjes selder

100 g fijngehakte sjalotten

400 g preiwit

een klont boter

kruidentuiltje (tijm, laurier en peterselie)

1 ongepeld teentje knoflook

een fles droge witte wijn (bijvoorbeeld Sancerre)

zout

versgemalen peper

De hammetjes en het spek in een kookpot leggen. Overgieten met koud water en heel traag verwarmen tot het water kookt. Nog een tiental minutenzacht laten doorkoken, en vervolgens het water afgieten. Het vlees apart houden. De groenten schoonmaken en fijn snijden. Het kruidentuiltje bijeenhouden met een touwtje. Het spek in dobbelteentjes snijden. De boter verhitten in een ruime diepe pan. Hierin de groeten en het speklaten zweten zonder te kleuren gedurende 6 à 7 minuten. Hierop de hammetjes en het kruidentuiltje schikken. Het geheel lichtjes kruiden met zout en een tiental peperkorrels toevoegen. Overgieten met witte wijn en de pan afdekken. Het vlees anderhalf uur laten garen. In de helft van de bereidingstijd de hammetjes omdraaien.

Tip: dit gerecht kan warm of lauw worden geserveerd met de (ontvette) groenten erbij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content