Voor 4 à 6:
3 à 4 lichtgezouten varkenshammetjes
200 g lichtgezouten spek (in één stuk)
250 g wortelen
2 takjes selder
100 g fijngehakte sjalotten
400 g preiwit
een klont boter
kruidentuiltje (tijm, laurier en peterselie)
1 ongepeld teentje knoflook
een fles droge witte wijn (bijvoorbeeld Sancerre)
zout
versgemalen peper
De hammetjes en het spek in een kookpot leggen. Overgieten met koud water en heel traag verwarmen tot het water kookt. Nog een tiental minutenzacht laten doorkoken, en vervolgens het water afgieten. Het vlees apart houden. De groenten schoonmaken en fijn snijden. Het kruidentuiltje bijeenhouden met een touwtje. Het spek in dobbelteentjes snijden. De boter verhitten in een ruime diepe pan. Hierin de groeten en het speklaten zweten zonder te kleuren gedurende 6 à 7 minuten. Hierop de hammetjes en het kruidentuiltje schikken. Het geheel lichtjes kruiden met zout en een tiental peperkorrels toevoegen. Overgieten met witte wijn en de pan afdekken. Het vlees anderhalf uur laten garen. In de helft van de bereidingstijd de hammetjes omdraaien.
Tip: dit gerecht kan warm of lauw worden geserveerd met de (ontvette) groenten erbij.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier