Halfgekonfijte tomaten, kaviaar en oesters

  • Moeilijkheid

Voor 9 personen:

60 g kaviaar

70 g tomatengelei

130 g oesters nr 2 (ca. 60 stuks)

170 g tomatengelei

1,5 kg tomaten

50 g vloeibare room

10 knoflookteentjes

bieslook

5-6 laurierblaadje

tijm

olijfolie

peper en zout

Voor de tomatengelei:

30 cl tomatenvocht

6 blaadjes gelatine

Snij de ontvelde tomaten in vieren. Haal het binnenste eruit, mix en laat uitlekken in een zeef. Bind het opgevangen vocht met gelatine. Kruid met peper en zout.

Schik de kwartjes tomaat op een ovenplaat bedekt met bakpapier. Plet de knoflookteentjes. Voeg ze met de laurier en wat tijm toe aan de tomaten en overgiet met een scheutje olijfolie. Zet 1,5 uur in de oven (80 °C). Draai na driekwartier de partjes tomaat om. Ze moeten halfgekonfijt zijn en niet droog.

Open de oesters. Laat ze uitlekken en vang het oestervocht op. Haal de oesters uit de schelp en snij ze in kleine stukjes. Giet het oestervocht door een zeefje en meng het met de vloeibare room tot een schuimige emulsie.

Leg een laag folie in een schotel van 10 x 32 cm en 2 cm hoog. Schik een laag halfgekonfijte tomaten op de bodem. Bedek met een dun laagje tomatengelei. Daarbovenop komt de kaviaar, vooraf gemengd met wat gelei. Schik daarop de stukjes oester. Zet even in de ijskast om te stollen. Leg een tweede laag halfgekonfijte tomaten en dek af met een laagje tomatengelei. Laat opstijven in de koelkast.

Snij het gerecht in sneden van 1,5 cm breed. Schik ze op koele borden en schep er wat oesterroomsaus bij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content