Griesmeelsponsgebakjes met hazelnoten

  • Moeilijkheid

Sponsgebakjes zuigen tijdens het afkoelen de bijbehorende siroop volledig op. Zo worden ze niet te droog en raken ze volledig doordrenkt van de aangename siroopsmaak.

Voor 4 à 6 personen

Voor het deeg:

300 g bloem

100 g griesmeel

snuifje zout

1 zakje bakpoeder

250 g boter

100 g poedersuiker

1 zakje vanillesuiker

2 of 3 eieren (hangt af van de grootte) waarvan 1 eigeel gescheiden

ca. 30 hazelnoten

Versiering:

gemalen pistachenoten

gemalen kokosnoot

Voor de siroop:

600 ml water

400 g suiker

sap en schil van 1/2 citroen

Bereiding

1. Meng alle droge ingrediënten zodat het bakpoeder goed vermengd is. Kneed vervolgens alle deegingrediënten in een ruime kom met de hand samen tot een bal. Kneed verder op een koud oppervlak door met de handpalmen het deeg plat te drukken tot de boter goed gemengd is.

2. Verdeel het deeg in balletjes ter grootte van een okkernoot. Leg ze naast elkaar op een ingevette bakplaat (met rand). Druk voorzichtig een hazelnoot met de puntige top naar boven in elk balletje (iets onder het oppervlak maar wel nog zichtbaar).

3. Borstel over elk deegballetje wat eigeel en zet ze 20 tot 25 minuten in een licht voorverwarmde oven (180-200 °C) tot ze goudbruin kleuren. De oven mag niet te heet zijn want dan zou de buitenkant verbranden zonder dat de binnenkant gaar wordt.

4. Breng de ingrediënten voor de siroop aan de kook. Zet het vuur lager en laat enkele minuten verder koken tot alle suiker is opgelost.

5. Haal de gebakjes uit de oven en giet er de hete siroop over. Zorg ervoor dat ook de top goed doordrenkt is. Er moet ongeveer 1 cm siroop op de bakplaat drijven. Tijdens het afkoelen zuigen de sponsgebakjes de siroop volledig op.

6. Versier met gemalen kokos- en pistachenoot. Serveer op kamertemperatuur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content