Ingrediënten

  • voor 6 personen
  • 850g grofgehakte wortelen
  • 500g pompoen in grote blokjes
  • 2 gesnipperde uien, 400g tomaten in blik, 2 eieren
  • 1/2 bosje fijngesneden dille
  • 75g verbrokkelde Griekse kaas
  • 100g rijst met lange korrel, 10 vellen filodeeg, olijfolie

Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan en bak er 10 minuten op een laag pitje de uien met wat zeezout in aan. Voeg wortelen en pompoen toe en laat nog 15 minuten sudderen, tot de groenten gaar zijn. Doe er de tomaten uit blik bij, breng op smaak en laat nog 10 minuten sudderen, tot het vocht is verdampt. Laat afkoelen. Meng met de lichtgeklopte eieren, de dille, de Griekse kaas en de rijst.

Vet een cakevorm (16 x 28 cm) in met wat olijfolie en leg er een vel filodeeg in. Laat de randen iets uitsteken. Bestrijk het deeg met olijfolie, leg er gekruist een tweede vel op, dan een derde enz. Laat de vellen elkaar zo overlappen dat het deeg overal ongeveer even dik is.

Schenk het groentemengsel in de cakevorm en vouw de deegvellen er een voor een overheen, zodat de pastei volledig wordt afgedekt. Bestrijk ook de bovenkant met olijfolie en snij er oppervlakkig met een puntig mes ruitvormen in.

Zet 45 minuten op 180°C in de oven. Laat afkoelen en dien op met een groene salade of bewaar voor de lunch op school of op het werk.

Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan en bak er 10 minuten op een laag pitje de uien met wat zeezout in aan. Voeg wortelen en pompoen toe en laat nog 15 minuten sudderen, tot de groenten gaar zijn. Doe er de tomaten uit blik bij, breng op smaak en laat nog 10 minuten sudderen, tot het vocht is verdampt. Laat afkoelen. Meng met de lichtgeklopte eieren, de dille, de Griekse kaas en de rijst. Vet een cakevorm (16 x 28 cm) in met wat olijfolie en leg er een vel filodeeg in. Laat de randen iets uitsteken. Bestrijk het deeg met olijfolie, leg er gekruist een tweede vel op, dan een derde enz. Laat de vellen elkaar zo overlappen dat het deeg overal ongeveer even dik is. Schenk het groentemengsel in de cakevorm en vouw de deegvellen er een voor een overheen, zodat de pastei volledig wordt afgedekt. Bestrijk ook de bovenkant met olijfolie en snij er oppervlakkig met een puntig mes ruitvormen in. Zet 45 minuten op 180°C in de oven. Laat afkoelen en dien op met een groene salade of bewaar voor de lunch op school of op het werk.