
Gratin van groene groenten met parmezaanroom
04-09-2014, 14:12
Bijgewerkt op: 22-10-2023, 13:57
Voor 4 personen
- 400 g prei
- 2 el boter
- 4 tenen knoflook, fijngehakt
- 2 dl Noilly Prat
- 4 middelgrote courgettes
- olijfolie
- 450 g diepvriesspinazie, ontdooid en uitgeknepen
- 2 dl groentebouillon
- 2 dl room
- 1,5 tl grove mosterd
- 75 g versgeraspte parmezaan
Voor de korst
- 100 g geroosterde amandelen
- 50 g vers bruin broodkruim
- 2-3 el gesmolten boter
- 1 el fijngehakte tijm
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 190°C. Halveer de prei in de lengte, spoel grondig en snij in plakjes. Smelt de boter in een pan en fruit prei en knoflook op een hoog vuur. Voeg 1 dl Noilly Prat toe en stoof 5 minuten.
- Snij de courgettes in blokjes en bak 5 minuten in olijfolie op hoog vuur. Hak de spinazie grof. Meng alle groenten onder elkaar.
- Laat de bouillon en 1 dl Noilly Prat inkoken met de helft. Voeg de room toe, laat even opkoken en meng er de mosterd en 50 g parmezaan onder. Roer onder de groenten en schep in vier ingevette ovenschaaltjes.
- Maak de korst door alle ingrediënten, samen met de resterende 25 g parmezaan, fijn te mixen in een keukenrobot. Verdeel over de groenten en bak de gratin 20 minuten in de oven.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier