Gratin van corne de gatte met jamon serrano

  • Moeilijkheid

Voor zes:

250 g jamón serrano

1 dl extra vierge olijfolie

2 fijngesneden teentjes knoflook

20 blaadjes salie

1 kg aardappelen ‘corne de gatte’

2 dl verse room, zeezout, peper uit de molen

Laat de ham in sneetjes van 1,5 tot 2 mm dik snijden en verdeel ze zelf in kleinere lapjes van 4 bij 8 cm. Was en borstel de aardappelen, maar schil ze niet. Snijd ze overlangs in twee en schik ze naast elkaar in een vuurvaste schaal. Leg de lapjes ham erbovenop. Doe 3 eetlepels olijfolie in een pan en fruit het knoflook en de salie gedurende 1 minuut. Overgiet daarmee de aardappelen en de ham. Voeg daarna de room, gemengd met de olijfolie en peper bij. Lichtjes zouten, want de ham is al zout.

Bedekken met aluminiumfolie en 35 tot 40 minuten in een voorverwarmde oven (190°C) zetten. Halverwege de baktijd de aluminiumfolie wegnemen, zodat de ham kan drogen en knapperig worden en de aardappelen kunnen gratineren. Warm opdienen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content