Gratin Dauphinois

(c) Kris Vlegels
Voor 4 personen
  • 1,5 kg bloemig kokende aardappelen
  • boter
  • 1 teen knoflook
  • peper en zout
  • nootmuskaat
  • 6 dl volle melk
  • 6 dl room (35 % vetgehalte)
  • 80 g gemalen kaas
Bereiding
  1. Schil de aardappelen en snij ze in plakken van 3 mm dik. Smeer een vuurvaste schotel in met boter en een gepelde teen knoflook en doe er de aardappelplakken in. Kruid royaal met peper, zout en nootmuskaat. Bevochtig met de vooraf gemengde volle melk en room, roer onder de aardappelen en bestrooi het geheel met gemalen kaas.
  2. Leg bovenop enkele klontjes boter. Zet de gratin 1 uur met aluminiumfolie afgedekt in een oven van 180Ā°C. Controleer de gaarheid en laat de kaas korsten onder de grill.
  3. Een smakelijke variant maakt u door de aardappelplakken te bevochtigen met een gezeefd mengsel van gelijke hoeveelheden volle melk en room, dat u eerst aan de kook heeft gebracht en waarin u dan enkele takken rozemarijn en tenen knoflook heeft laten trekken. Deze saus mag flink worden gekruid met peper en vooral zout omdat de aardappelen tijdens het garen zeer veel van het zout opnemen en neutraliseren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content