Gevogeltefond

Voor 3 liter:

Voor 3 liter:

2 karkassen * van kip of ander gevogelte (met evntueel slachtafval: nekken, magen, vleugels, poten)

5 l water

2 preien

3 selderijstengels

5 wortelen

2 ‘gepikeerde’ uien (geschild en met kruidnagels beprikt)

kruidentuiltje (peterseliestengels, tijm en laurier)

2 kl zout

1 el geplette zwarte peperkorrels

Blancheer de karkassen en het slachtafval en spoel af onder koud stromend water. Zo worden onreinheden en bloed verwijderd. Zet de karkassen

en het slachtafval onder in 5 liter water en breng aan de kook. Schuim af en voeg grofgehakte prei, selderij, wortelen, gepikeerde uien en kruidentuiltje

toe. Kruid met zout en peper en laat 2 tot 3 uur zacht pruttelen. Schep regelmatig het vet af. Giet nadien door een puntzeef.

*In plaats van karkassen kan je ook soepkippen gebruiken en het vlees daarvan nadien verwerken in gerechten. Dan spreekt men van kippenbouillon.

*Deze fond wordt gebruikt als basis voor soepen, lichte en donkere zachte sausen bij gevogelte, vis en zacht vlees, en voor consommé.

Tijd: 20′ + 3 uur

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content