Gevogeltefond
Voor 3 liter:
Voor 3 liter:
2 karkassen * van kip of ander gevogelte (met evntueel slachtafval: nekken, magen, vleugels, poten)
5 l water
2 preien
3 selderijstengels
5 wortelen
2 ‘gepikeerde’ uien (geschild en met kruidnagels beprikt)
kruidentuiltje (peterseliestengels, tijm en laurier)
2 kl zout
1 el geplette zwarte peperkorrels
Blancheer de karkassen en het slachtafval en spoel af onder koud stromend water. Zo worden onreinheden en bloed verwijderd. Zet de karkassen
en het slachtafval onder in 5 liter water en breng aan de kook. Schuim af en voeg grofgehakte prei, selderij, wortelen, gepikeerde uien en kruidentuiltje
toe. Kruid met zout en peper en laat 2 tot 3 uur zacht pruttelen. Schep regelmatig het vet af. Giet nadien door een puntzeef.
*In plaats van karkassen kan je ook soepkippen gebruiken en het vlees daarvan nadien verwerken in gerechten. Dan spreekt men van kippenbouillon.
*Deze fond wordt gebruikt als basis voor soepen, lichte en donkere zachte sausen bij gevogelte, vis en zacht vlees, en voor consommé.
Tijd: 20′ + 3 uur
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier