Geroosterde aardappelen, princessenbonen en tomaten met eendenborst en rodewijnsaus

  • Moeilijkheid

Voor 4 personen:

400 g bakaardappelen

4 tomaten

200 g prinsessenbonen

4 tenen knoflook

olijfolie

basilicum

peper en zout

2 filets van eendenborst (± 300 g)

2 dl bruine vleesfond (jus, geconcentreerde bouillon)

2 dl rode wijn

1 eetlepel honing

10 jeneverbessen

1 blad laurier, tijm, rozemarijn

100 g boter in blokjes

5 eetlepel suiker

Doe de vleesfond, rode wijn, honing, jeneverbessen, laurier, tijm, rozemarijn en peper samen in een steelpan en laat inkoken tot de helft van het volume. Laat de saus rusten tot enkele minuten voor het opdienen. Snij de tomaten dwars in twee en schik ze met de gesneden kant naar boven op een bakplaat, bekleed met een stuk ingeoliede aluminiumfolie. Kruid de tomaten met peper en zout. Giet een weinig olijfolie over iedere halve tomaat. Bestrooi met basilicum en zet de bakplaat ± 45 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.

Zet een kookpot met ruime hoeveelheid water en een snuif zout op hoog vuur. Was de boontjes en ontdoe ze van steeltjes. Borstel de bakaardappelen schoon onder koud water (niet schillen!). Doe de boontjes en de aardappelen in het kokend water en laat 4 minuten koken. Giet het water af en laat de groenten droog koken. Pel 4 teentjes knoflook en snij in schijfjes. Neem voor de aardappelen een ovenschaal, doe er 10 eetlepels olijfolie en de schijfjes van 2 knoflookteentjes in. Snij de aardappelen in de lengte in schijven van 5 mm dik en meng deze in de ovenschaal onder de olie en knoflook. Neem voor de boontjes een tweede ovenschaal, doe er 5 eetlepels olijfolie en de schijfjes van 2 knoflookteentjes in. Meng de licht voorgekookte boontjes onder de olie en knoflook. Zet de ovenschalen in de oven, ongeveer 20 minuten voordat de tomaten (bakduur 45 min.) klaar zijn.

Doe wat olijfolie in een braadpan en bak de eendenborstfilets 10 minuten met de velkant naar beneden en 5 minuten aan de andere kant. Haal van het vuur. Breng de saus terug aan de kook en voeg de 5 eetlepels suiker toe. Haal van het vuur en werk de wijnsaus af door de saus op te kloppen met de boterblokjes. Als alles klaar is, schikt men de boontjes in het midden van het bord. Er komen 2 halve gegrilde tomaten aan één zijde van de boontjes en een waaier van aardappelschijfjes aan de andere zijde. Snij de eendenborstfilets in schijven en etaleer op de boontjes. Lepel de saus over het vlees.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content