Gerookte zalmhaas met gekonfijte tomaat, blini en blanke botersaus met vanille

  • Moeilijkheid

Voor 4 :

1 vanillestok

2 sjalotten

40 cl droge witte wijn

lichte room

peper

zout

suiker

200 g boter

olijfolie

2 rijpe tomaten

tijm

1/2 prei

2 gerookte zalmhaasjes van elk 150 g

8 miniblini’s

Snij de vanillestok in de lengte in twee. Kook de gesnipperde sjalotten, wijn, vanillestok en peper in een pan tot er nog 1 à 3 eetlepels vocht overblijven. Verwijder de vanillestok. Voeg room toe en laat inkoken tot de gewenste dikte. Klop op het laatste moment, van het vuur af, klontjes koude boter door de saus. Kruid met peper, zout en een snuif suiker.

Snij de tomaten in twee, bestrooi met zout en laat een halfuur uitlekken. Schik de tomaten in een met olijfolie ingevette schotel, kruid royaal met peper en zout, besprenkel met olijfolie en strooi over elke helft tomaat een koffielepel bloemsuiker en wat droge tijm. Zet 2 uur in een oven van 100° C.

Snij de prei in dunne reepjes. Bak ze in de frituurpan of in een pan met olie. Laat uitlekken op keukenpapier. Snij de zalmhaasjes in twee. Bak de vis snel in een hete grillpan om en om. Warm de blini’s op (zie verpakking). Giet een bodem blanke botersaus op de borden. Leg op elk bord twee blini’s, daarbovenop gekonfijte tomaten, de vis en gefrituurde prei.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content