Gerookte maatjes met rozemarijn, worteltagliatelle, sinaasappel, gember en ijzerkruid

2424365

Nodig voor vier:

Gerookte maatjes met rozemarijn, worteltagliatelle, sinaasappel, gember en ijzerkruid

Nodig voor vier:

200 g dikke wortelen

1 sinaasappel

50 g verse gember

2 maatjes

suikersiroop van 20 cl water en 100 g suiker

5 cl kalamansiazijn

5 cl amandelolie

peper en zout

20 g koude boter

1 takje citroenverbena

appelhoutschilfers

rozemarijntakjes

Rasp de gember en snij er ook enkele schijfjes af. Haal de grootste blaadjes van de citroenverbena en snij fijn. Doe de gember in een pannetje met koud water en suiker en laat op een zacht vuurtje lichtjes konfijten. Zeef, hou de schijfjes gember apart en laat afkoelen.

Stoom de wortelen beetgaar (bij voorkeur in een vacuümzak). Laat afkoelen en trek met een dunschiller of truffelschaaf lange repen van de dikke wortelen. Reken vijf mooie repen per persoon. Kruid de wortelreepjes lichtjes met peper, zout en breng op smaak met amandelolie en kalamansiazijn.

Maak van de rozemarijntakjes prikkers door de onderste blaadjes af te risten en het uiteinde in een puntje te snijden. Leg het appelhout met de afgeriste rozemarijnblaadjes in een pannetje en steek met een koksbrander in brand.

Snij de maatjes in 8 gelijke stukjes. Prik de stukjes op de rozemarijntakjes en leg vijf minuten op een roostertje bovenop het smeulend appelhout en de rozemarijnblaadjes.

Kook het sinaasappelsap in, voeg er een beetje gembersiroop aan toe en monteer met koude boter. Versnipper de overgebleven citroenverbena in de saus.

Schik de wortelreepjes op het bord en steek er de stukjes gekonfijte gember tussen met enkele blaadjes citroenverbena. Werk af met de saus en schik de maatjes op de groente.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content