Dan Lepard
© Dan Lepard

Voor 4-6

2 aubergines, ca. 500 g

2-3 tenen knoflook, ongepeld

1 tl zout

75 g tahin (sesampasta), lekker romig opgeklopt

25 ml olijfolie

50 g labneh of dikke yoghurt

gehakte munt

granaatappelzaadjes

sumak

Bereidingswijze:

Verhit de oven tot 200 °C/gasstand 6.

Prik met een vork gaatjes in de aubergines; Hou de aubergines boven een vlam van je fornuis, blijf langzaam draaien tot de schil rondom zwartgeblakerd is. Leg op een bakplaat, met de tenen knoflook erbij. Zet ca. 40 minuten in de oven, of tot ze in elkaar gezakt en heel zacht zijn. Je kunt ze eventueel ook met de tenen knoflook onder een hete grill of op de barbecue leggen tot ze zacht zijn en de schil van de aubergines licht verkoold is.

Snij de aubergines in de lengte open, schep het zachte vruchtvlees in een vergiet boven een kom, gooi de schillen weg. Pel de tenen knoflook. Strooi de helft van het zout op de aubergine, roer goed, laat 15 minuten staan om het vocht eruit te laten lekken. Stort de aubergine met de zachte tenen knoflook op de plank en hak ze fijn. Giet het vocht uit de kom, doe de gehakte aubergine erin en roer de rest van het zout, de tahin en de olijfolie erdoor. Voeg de labneh toe, smeer de baba ghanoush met een lepel in de kom uit en strooi de munt, granaatappelzaadjes en sumak erover.

Voor de beste smaak moet je de aubergines boven open vuur roosteren tot het vruchtvlees zacht is. Leg de groenten vervolgens met de tenen knoflook in de oven tot ze gaar zijn. Een vriend van me brandt en roostert er altijd een hele ui bij, en hakt die door het mengsel.

Voor 4-62 aubergines, ca. 500 g2-3 tenen knoflook, ongepeld1 tl zout75 g tahin (sesampasta), lekker romig opgeklopt25 ml olijfolie50 g labneh of dikke yoghurtgehakte muntgranaatappelzaadjes sumakBereidingswijze:Verhit de oven tot 200 °C/gasstand 6.Prik met een vork gaatjes in de aubergines; Hou de aubergines boven een vlam van je fornuis, blijf langzaam draaien tot de schil rondom zwartgeblakerd is. Leg op een bakplaat, met de tenen knoflook erbij. Zet ca. 40 minuten in de oven, of tot ze in elkaar gezakt en heel zacht zijn. Je kunt ze eventueel ook met de tenen knoflook onder een hete grill of op de barbecue leggen tot ze zacht zijn en de schil van de aubergines licht verkoold is.Snij de aubergines in de lengte open, schep het zachte vruchtvlees in een vergiet boven een kom, gooi de schillen weg. Pel de tenen knoflook. Strooi de helft van het zout op de aubergine, roer goed, laat 15 minuten staan om het vocht eruit te laten lekken. Stort de aubergine met de zachte tenen knoflook op de plank en hak ze fijn. Giet het vocht uit de kom, doe de gehakte aubergine erin en roer de rest van het zout, de tahin en de olijfolie erdoor. Voeg de labneh toe, smeer de baba ghanoush met een lepel in de kom uit en strooi de munt, granaatappelzaadjes en sumak erover.Voor de beste smaak moet je de aubergines boven open vuur roosteren tot het vruchtvlees zacht is. Leg de groenten vervolgens met de tenen knoflook in de oven tot ze gaar zijn. Een vriend van me brandt en roostert er altijd een hele ui bij, en hakt die door het mengsel.