Voor 4 personen:
8-12 rode pruimen
1 fles fruitige rosé
150 g suiker
2 verse laurierblaadjes
1 vanillestokje
schil van 1 citroen in repen
Voor de koekjes:
250 g bloem
200 g suiker
snuifje zout
1/2 koffielepel bakpoeder
2 eieren
rasp van 1 citroen
100 g hele amandelen, grofgehakt
Voor de crème anglaise:
4 dl room
4 verse laurierblaadjes
4 grote eierdooiers
50 g suiker
1 koffielepel maïzena
Maak eerst de koekjes: zeef bloem, suiker, zout en bakpoeder in een kom. Voeg citroensap en eieren toe en meng tot een deeg. Kneed de amandelen door het deeg en verdeel het in twee. Rol van elke helft een worst van 3 cm. Bak de rollen 25-30 minuten op 200°C. Haal de rollen uit de oven en laat ze 5 minuten rusten. Snij elke rol in plakjes en bak deze in 10 minuten goudbruin. Doe voor de pruimen de wijn, suiker, laurier, vanille en citroenschil in een pan en breng aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost en voeg de pruimen toe. Pocheer de pruimen op een matig vuur: 20-30 minuten. Verwijder de pruimen en laat het vocht inkoken tot een siroop. Breng voor de vla de room aan de kook met de laurierblaadjes. Haal de pan van het vuur, leg er een deksel op en laat minstens 1 uur trekken. Breng de room weer aan de kook. Klop eierdooiers, suiker en maïzena schuimig en voeg de gezeefde room toe. Roer goed en doe het mengsel in een schone pan. Blijf op een zacht vuurtje roeren tot de room gebonden is. Dien 2 à 3 pruimen op per persoon, met een lepel crème anglaise en enkele biscotti.
Recept: Mieke Debaerdemaker – Restaurant Alsput.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier