Gepocheerde griet met een krokant korstje op een bedje van gebakken witloof en een bouillon van aardappel met truffel

  • Moeilijkheid

Nodig voor 4:

4 stukken griet van elk ongeveer 140 g

6 stronken grondwitloof

1 kg grote bloemige aardappelen

100 g gedroogde Gandaham

3 teentjes verse look

2 fijngesneden sjalotten

750 ml gevolgelte- of kalfsfond

boter

4 el panko (Japans broodkruim)

1 el gehakte dille

1 el gehakte platte peterselie

1 el gehakte bieslook

1 zwarte truffel

honing, mosterd

zout, peper, muskaatnoot

truffelolie

Noilly Prat, witte wijn

verse garnalen

takjes dille, peterselie, bieslook

Schil en kook de aardappelen in de kalfsfond, samen met de gesneden verse look, zout, peper, en een snuifje muskaatnoot. Draai de gekookte aardappelen en de rauwe gesnipperde sjalot door een draaizeef, hou de aardappelbouillon warm. Snij het schoongemaakte witloof in reepjes, bak in geklaarde boter, doe er een weinig Noilly Prat bij, wat honing, zout en peper en laat goudbruin karameliseren.

Meng gehakte peterselie, dille, bieslook, samen met de gedroogde Gandaham en de panko, een weinig olijfolie, druppels truffelolie, peper en zout. Bestrijk de grietfilet met een weinig mosterd en leg de vis in een beboterde schaal. Leg het kruidenmengsel bovenop de vis, giet een beetje witte wijn in de schaal, plaats 6 minuten in een oven van 180°C, haal de vis uit de oven en plaats onder de grill tot er een mooie korst ontstaat.

Meng gebruinde boter en druppels truffelolie onder de aardappelbouillon. Schik een torentje van witloof midden in een diep warm bord, plaats hierop de griet en schep er de warme bouillon rond. Werk het gerecht af met een stukje gedroogde ham, verse garnalen en fijne schijfjes truffel.

(Recept: Viv Hermans)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content