Voor 4:
450 g verse zalmfilet, in één stuk
olijfolie
25 g groenetheeblaadjes (sencha)
1 tl zwartepeperkorrels
50 g grof zeezout
25 g suiker
1/2 rode ui
1/2 pakje dille
Om te serveren:
avocado-olie
toast van bruinbrood
Voor de saus:
sap van 1/2 citroen
2 tl grove mosterd
snuifje suiker
4-6 el olijfolie
zwarte peper en zout
Wrijf de zalm in met olijfolie en leg in een niet-metalen schaal. Wrijf de thee en peperkorrels fijn en doe in een kom met het zout, de suiker en de fijngesneden ui en dille. Verdeel dit mengsel over de zalm en druk goed aan.
Bedek de vis met folie en zet er een gewicht op (enkele blikken bijvoorbeeld). Zet 1 dag koel weg. Haal de zalm uit de koelkast, giet het vocht uit de schotel en draai de vis om. Dek af en zet er weer een gewicht op. Laat nogmaals 1 dag rusten.
Meng voor de saus het citroensap, de mosterd, suiker en olijfolie tot een smeuïge saus. Kruid met peper en zout. Haal de zalm uit de marinade en wrijf droog met keukenpapier. Snij in dunne plakjes en dien op met de citroensaus en toast. Werk af met enkele druppels avocado-olie.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier