Voor 4:

Voor de gratin:

5 dl volle melk

5 dl room (min. 35% vetgehalte)

4 grote takken rozemarijn

8 knoflooktenen (gepeld en fijngehakt)

1 tl fijngemalen witte peper

1,5 el zout

2 kg aardappelen

Voor de wortelen:

1 kg wortelen

boter

3 laurierbladen

witte peper en zout

Voor het gebraad:

1 kg varkensgebraad

boter

peper en zout

4 el fijngehakte rozemarijnblaadjes

6 el esdoornsiroop

Maak eerst de gratin dauphinois. Breng de melk met de room, de rozemarijn, de knoflook en peper en zout (de saus MOET overkruid zijn! De aardappelen zullen al het zout in zich opnemen) zacht aan de kook en laat gedurende 5 min. zacht pruttelen en infuseren. Draai het vuur uit en laat de melk rusten. Schil intussen de aardappelen en snij in dunne plakken (ca. 2 mm dik).

Schik de aardappelen in een ovenschotel, overgiet met de melk en gaar in een oven van 220°C gedurende ongeveer 1,5 uur. Kleurt de bovenkant te vroeg, dek de schotel dan af met een vel aluminiumfolie.

Schil de wortelen en snij in dunne plakken. Stoof gaar in boter met laurier, peper en zout.

Bak het vlees langs alle kanten aan in boter. Kruid het met peper en zout en bestrooi met de rozemarijn. Schik in een ovenschotel, giet het bakvocht erover en voeg nog 100 g boter toe aan de schotel. Lepel de esdoornsiroop over het vlees en bak het verder in een oven van 220°C gedurende 35 min. Oversaus regelmatig.

Serveer het vlees met de gratin en de wortelen. Overlepel met het braadvocht.

Voor 4:Voor de gratin: 5 dl volle melk5 dl room (min. 35% vetgehalte)4 grote takken rozemarijn8 knoflooktenen (gepeld en fijngehakt)1 tl fijngemalen witte peper1,5 el zout2 kg aardappelenVoor de wortelen: 1 kg wortelenboter3 laurierbladenwitte peper en zoutVoor het gebraad: 1 kg varkensgebraadboterpeper en zout4 el fijngehakte rozemarijnblaadjes6 el esdoornsiroopMaak eerst de gratin dauphinois. Breng de melk met de room, de rozemarijn, de knoflook en peper en zout (de saus MOET overkruid zijn! De aardappelen zullen al het zout in zich opnemen) zacht aan de kook en laat gedurende 5 min. zacht pruttelen en infuseren. Draai het vuur uit en laat de melk rusten. Schil intussen de aardappelen en snij in dunne plakken (ca. 2 mm dik).Schik de aardappelen in een ovenschotel, overgiet met de melk en gaar in een oven van 220°C gedurende ongeveer 1,5 uur. Kleurt de bovenkant te vroeg, dek de schotel dan af met een vel aluminiumfolie.Schil de wortelen en snij in dunne plakken. Stoof gaar in boter met laurier, peper en zout.Bak het vlees langs alle kanten aan in boter. Kruid het met peper en zout en bestrooi met de rozemarijn. Schik in een ovenschotel, giet het bakvocht erover en voeg nog 100 g boter toe aan de schotel. Lepel de esdoornsiroop over het vlees en bak het verder in een oven van 220°C gedurende 35 min. Oversaus regelmatig.Serveer het vlees met de gratin en de wortelen. Overlepel met het braadvocht.